DİYARBAKIR – Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) yönelik geçen hafta 10 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 14 kişiden, Eş Genel Başkan Keskin Bayındır ve İl Eş Başkanı Hayrettin Altun tutuklandı. Bayındır ve Altun “terör örgütü üyesi” olmakla suçlanıyor.
Kürt siyasetinin örgütlendiği partilerden olan DBP’ye yönelik 10 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve aralarında Eş Genel Başkan Keskin Bayındır’ın da bulunduğu 14 üye ve yönetici sorgulanmak üzere Diyarbakır’a getirildi. Poliste ifade vermeyen şüpheliler dün savcılığa çıkarıldı.
Savcıya ifade veren DBP Diyarbakır İl Eş Başkanları Seval Gülmez ve Hayrettin Altun, Batman İl Eş Başkanları Burhan Eğlenti ve Rükiyete Onat Gönül, Şanlıurfa İl Eş Başkanları Rabia Aslan ve Hidayet Enmek, Gaziantep İl Eş Başkanları Ethem Ünal ve Zeliha Arslan, Şırnak İl Eş Başkanı Zeki İrmez, Mardin İl Eş Başkanları Şerafettin Aslan ve Süreyya Dündar, Ağrı İl Eş Başkanı Melik Özmüş, Van İl Eş Başkanları Şengül Polat ve Harun Okay, adli kontrol tedbiri talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
13 DBP’li hakimlik ifadelerinin ardından yurt dışı yasağı kararıyla serbest bırakıldı. Diyarbakır İl Eş Başkanı Hayrettin Altun ise “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da savcınınlarl aynı iddialarla ilgili sorularına yanıt verdi. İfadesinin ardından “Terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Bayındır tutuklandı.
“Dosyayı dünya kamuoyuyla paylaşacağız”
Şüphelilerin sorguları sürerken adliye önünde bekleyen HDP ve DBP milletvekilleri ve partililer, kararı alkışlarla ve sloganlarla protesto etti.
Kararın açıklanmasının ardından bekleyenlere hitaben bir konuşma yapan HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, şüphelilere sorgu sırasında neden basın açıklaması yaptıklarının ve röportaj verdiklerinin sorulduğunu söyledi.
Soruşturma dosyasını dünya kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Danış Beştaş, şöyle konuştu:
“Aslında bu, AKP ve MHP’nin yargıyı kendi emelleri doğrultusunda nasıl kullandığının göstergesidir. DBP’den rahatsız oldular. Ortada hiçbir şey yokken bir yetki gaspı yapıldı. Hukuk işletilmedi, yasa dinlenmedi. Hangi parti olursa olsun, bir parti bir ilin savcılığın kararlılığıyla basılamaz. Yargıtay denetlemek ve soruşturmakla görevlidir ve sorumludur. Yargıtay’ın yetkisini gasp ettiler. Yargıtaydan da çıt çıkmadı. Yargı yargı olalı Türkiye tarihinin hiçbir döneminde bu kadar ayaklar altına alınmadı. Biz dosyanın her satırını, Türkiye’de herkese, dünyadaki kurumlara, basın mensuplarına göndereceğiz. DBP’ye şu sorular soruldu; ‘Neden basın açıklamasına katıldınız, röportaj verdiniz, mitinge katıldınız, evinizde dergi bulundu’ gibi utanç verici, bizim için değil soran ve sorduranlar için utanç verici sorularla bir genel başkan tutuklandı. Bir siyasi partinin genel başkanı röportaj vermeyecekse, mitinge katılmayacaksa, basın açıklaması yapmayacaksa ne yapacak? Herkes iktidar gibi düşünmek zorunda değil.”
“Bu karar iktidarın kaybetmesinin kararıdır”
Daha sonra söz alan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise kararın siyasi olduğunu savundu.
İktidarın gelecek seçimlerde kaybedeceğini ve bunun sebebinin Kürt düşmanlığı olduğunu öne süren Aydeniz, “Talimatla siyasi karar vermek için adalet saraylarında o koltuklarda oturuyorlar. Kendilerine savcı diyenlerin nereden talimat aldıklarını biliyoruz. Siyasi karar vermek için o koltuklara oturduklarını biliyoruz. Bu karar siyasi karardır ve kaybetmeye yakın iktidarın yargıyı, kolluğu nasıl kullandığının göstergesidir. Bu karar iktidarın kaybetmesinin kararıdır” dedi.
Ne olmuştu?
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 10 ilde düzenlenen operasyonlarda, aralarında DBP Eş Genel Başkan Keskin Bayındır’ın da bulunduğu geçen hafta 14 kişi gözaltına alınmıştı.
Operasyonların ardından Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, devlet memurlarına kanunsuz emirleri uygulamama çağrısı yapmıştı.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 11 Temmuz 2014’te Barış ve Demokrasi Partisi’nin adını değiştirmesiyle kuruldu. Partinin kuruluş amacı, Kürt siyasetinin yerelde örgütlenmesiydi. Sadece yerel seçimlere giren DBP’nin kazandığı belediyelere 2017 yılında kayyum atandı.
Daha sonra HDP bünyesinde yerel seçimlere giren Kürt siyaseti, DBP’yi de kapatmadı. HDP’nin kapatılması halinde, DBP çatısı altında seçimlere girmesi sık sık gündeme geliyor.