Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çocuğa cinsel saldırıdan yargılanan faile hakimden ‘tövbe et’ tavsiyesi


İSTANBUL- Öz ve üvey çocuğuna cinsel saldırıdan yargılanan Y.Y’ye beraat veren mahkeme başkanının “tövbe et” tavsiyesinde bulunduğunu paylaşan ÖHD Kadın Komisyonu, hukuki süreç başlattıklarını duyurdu.      

Öz ve üvey çocuğunu “istismar etmek” iddiasıyla yargılanan Y.Y hakkında 22 Aralık’ta İstanbul Anadolu 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında beraat kararı verildi. Kararın ardından mahkeme başkanı Y.Y’nin beklenmesini, duruşmayı katılan sıfatı ile takip eden Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu üyesi avukatların ise dışarı çıkmasını istedi. Duruşma salonunun kapısında bekleyen avukatlar, mahkeme başkanın Y.Y’e, “Tövbe et, bir daha yapma” sözleri ardından duruşma salonuna girerek, tepki gösterdi.

‘SUÇ OLUŞMUŞSA NEDEN BERAAT KARARI VERİLDİ?’

Söz konusu duruma ilişkin yazılı açıklama yapan ÖHD Kadın Komisyonu, duruma ilişkin tutanak tutulduğunu ve hukuki süreç başlattıklarını duyurdu. Açıklamada, “Katılan vekilleri heyet başkanının bu beyanlarını duyduktan sonra duruşma salonuna girmiş ve heyet başkanına böyle bir yargılama usulünün olmadığını, sanığa beraat kararı verildikten sonra tövbe et gibi beyanlarda bulunamayacağını beyan etmiş ve eğer suçun oluştuğuna ilişkin kanaat hasıl olmuşsa neden beraat kararı verildiğini sormuştur” denildi.

‘ŞERİAT YARGILAMASI’

Anayasa’ya dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin laik bir devlet olduğu ve din ile devlet işlerinin bu nedenle birbirinden ayrıldığının aktarıldığı açıklamada, “Bu doğrultuda hakimlerin kendi yaşayış biçimini ve fikirlerini yargılamaya yansıtmaması ve tarafsızlık ilkelerini koruması gerekmektedir. İstanbul Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı görevinin gereklerine aykırı davranarak Anayasayı ihlal etmiştir. Dosyada bulunan deliller doğrultusunda hakimde suçun işlendiğine dair kanaat oluşmuşsa. Türk Ceza Kanununa uygun bir şekilde cezalandırmaya hükmedilmesi yerine günah çıkarma edasıyla sanığa tövbe ettirilmesini, şeriat yargılaması anlamına gelecek anayasaya aykırı bu durumu kabul etmiyoruz. Tecavüzcüleri, istismarcıları cezasız bırakarak dışardaki her kadın ve çocuğu tehlikeye atan erkek yargıyı kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version