Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cizîr’de zeytin hasadı


ŞIRNEX – Cizîr’de Mir Hesen bölgesinde zeytin hasadı başladı. Zeytin yetiştiricileri bu yıl emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirtti. 

 

Şirnex’in Cizîr ilçesinde bulunan, Cudî, Gabar dağları arasında Dicle Nehri’nin hemen önünde bulunan Mir Hesen bölgesinde ekilen zeytinlerin hasadı başladı. Her yıl sonbahar mevsiminde başlayan hasat, kış mevsiminin başlarında sona eriyor. Uzun uğraşlar sonucu toplanan ve ayıklanan zeytinler, daha sonra fabrikalara götürülüyor. Burada çeşitli işlemlerden geçtikten sonra zeytinler, zeytinyağına dönüştürülüyor.  

 

Cizîr’de zeytine büyük emek veren zeytin yetiştiricileri, emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Zeytin yetiştiricisi Abdullah Doğala, zeytin ağaçları ile ilgilenmenin her zaman kendisine mutluluk verdiğini, ancak günün sonunda emeğinin karşılığını alamaması üzerine üzüntü duyduğunu belirtti. 

 

Doğala, hasat zamanı öncesi zeytin ağaçlarının sonbahar yağmurlarıyla buluşması gerektiğini ifade ederek, “20 gün önce toplamaya başladık. Hasat öncesi yağmurun yağması gerekir. Çünkü bu şekilde zeytin daha verimli oluyor, yağından daha fazla yararlanmış oluyoruz. Toplanan zeytinleri daha sonra fabrikaya gönderiyoruz. Zeytinin zorlukları çok ama bereketi de çoktur. Ben bu zeytin ağaçlarını ektiğimde kalınlığı parmağım kadardı. Zeytin ağaçları çabuk büyür” dedi. 

 

‘ZEYTİNİN MESKENİ CUDİ’DİR’ 

 

Doğala, “zeytinin meskesi Cizîr’dir” diyerek, Nuh’un gemisinin Cudi Dağı’na yerleştiğini hatırlatarak, zeytin ile ilgili hikayesini anlattı. Doğala, Nuh Peygamber’in tufan biraz durulunca geminin güvertesinden bir beyaz güvercin uçurduğunu ve güvercinin bir müddet sonra gemiye ağzında bir zeytin dalıyla döndüğünü ifade ederek, “Nuh tufanından bugüne zeytinin meskeni burasıdır. Zeytinin ilk olarak yeşerdiği yer Gabar’dır, Cudî’dir. Zeytin verimli de olsa, verimsiz de olsa onlarla ilgilenmek bana huzur veriyor. Zeytinin her şeyinden yararlanabiliyorsunuz” diye belirtti. 

 

‘BU YIL VERİMSİZDİ’ 

 

Zeytin yetiştiricisi Ömer Bozan da bu yıl emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirterek, “Zeytin yetiştirmek rahat, sadece toplanması biraz zordur. Emeğimizin karşılığını alamadık bu yıl. Ben bahar mevsiminden beri su veriyorum ve ilgileniyorum. Ama emek verdiğimiz kadar karşılığını alamadık. Zeytinler bir yıl çok verimli oluyor, bir yıl da verimsiz oluyor. Bu özelliğinden dolayı bu yıl bahçede 100 tane zeytin ağacından sadece 500 kilo bile zeytin elde edilmedi” diye konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version