Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin’de artan Covid vakaları salgında “küresel acil durumun sonu” ihtimalini zorlaştırıyor

Çin'de artan Covid vakaları salgında "küresel acil durumun sonu" ihtimalini zorlaştırıyor


“Sıfır Covid” politikası kapsamında önlemleri hafifleten Çin’de Koronavirüs vakaları hızla artarken ve hastaneler dolarken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve birkaç önde gelen bilim insanı, pandemide “küresel acil durumu” sonlandırmak için çok erken olduğunu söyledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, Covid-19’un ilk ortaya çıktığı ülke olan Çin, üç yılın sonunda sıkı Covid kısıtlamalarını hafifletme kararı almıştı. Çin’de önlemlerin gevşetilmesiyle Covid vakaları ve hastane başvuruları hızla artarken projeksiyonlar dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2023 yılında milyonlarca Covid ölümüyle karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Sıfır Covid politikası Çin’deki Covid vaka ve ölümlerini diğer ülkelere göre belirgin bir şekilde düşük tutmuştu.

Covid acil durumlarını belirlemekle görevli DSÖ komitesinde yer alan virolog Marion Koopmans “Dünyanın bu kadar belirgin bir bölümü ikinci dalgaya girerken bu döneme ‘pandemi sonrası’ denir mi, soru bu” dedi. Koopmans, “Bizim pandemide farklı bir evrede olduğumuz açık” derken öte yandan Çin’de durumun farklı olduğunu belirtti.

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, geçen hafta Cenevre’de yaptığı açıklamada 2023’de “Covid küresel acil durumunun” sona ermesinden umutlu olduğunu söylemişti.

Çin’in dört bir yanında hastanelerde yatak sıkıntısı yaşanmaya başlarken yetkililer Covid kaynaklı ölümlerin arttığını açıkladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version