Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin: Hafif ve asemptomatik vakalar artık evlerinde karantinaya girecek

Çin: Hafif ve asemptomatik vakalar artık evlerinde karantinaya girecek


Çin ülkede “sıfır vaka” politikası kapsamında izlenen sert Covid-19 önlemlerini geçen haftalarda yaşanan nadir protesto eylemlerinin ardından hafifletmeyi sürdürüyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) artık Covid-19’u hafif veya asemptomatik (hastalık belirtisi göstermeyen pozitif vakalar) şekilde geçiren kişilerin evlerinde karantinaya girebileceğini duyurdu.

NHC, karantina protokollerindeki değişikliğin, virüs mutasyonlarının özelliklerine göre önleme ve kontrol önlemlerindeki ayarlamaları yansıttığını söyledi.

Açıklamada “Asemptomatik kişiler ve hafif vakalar evde izole olabilir. Bu arada sağlık durumlarının izlenmesi güçlendirilerek durumları kötüleşirse, zamanında tedavi için belirlenmiş hastanelere nakledilebilirler” dendi .

Şu anda kadar Çin’de Covid-19 pozitif kişiler ve yakın temaslılar karantina merkezlerine giderek izole olmak zorundaydı. Bu politika aileleri ayırdığı ve insanları evlerinden çıkmaya zorladığı için hoşnutlukla karşılanmıyordu.

ÖNLEMLER KADEMELİ ŞEKİLDE GEVŞETİLİYOR

Çin geçen haftadan bu yana SARS-CoV-2 virüsünün hastalığa yol açma kapasitesinin düştüğünü kabul etmiş ve alınan sert önlemleri azaltmaya başlamıştı. Ülkede bu yılın başında tüm mahalleri kapsayan kapanma önlemleri uygulanmış sadece tek bir vaka görülse bile mahalleler bazen haftalar boyunca karantina altına alınmıştı. Geçen ay Çin bu kapanma önlemlerinin sadece söz konusu vakanın görüldüğü apartmanla sınırlı kalacağını duyurmuştu. Ayrıca hastaneler ve okullar hariç halka açık pek çok mekandaki PCR testi zorunluluğu da sonlanmıştı.

NHC ayrıca ülke genelindeki kısıtlamaları hafifleten bir dizi başka yeni kural da açıkladı.

  • Kapanma önlemleri daha hedefe yönelik yapılacak. Örneğin tüm mahalleler ya da şehrin tamamı kapatılmayacak, kapatılan yerler bina ve kat gibi sınırlı olacak.
  • Belirlenen yüksek riskli bölgelerde beş gün boyunca yeni vaka görülmezse kapanma sonlandırılacak.
  • Eğer yerleşkenin içinde büyük bir salgın görülmezse söz konusu okul ya da üniversite kapatılmayacak
  • Binalardaki yangın çıkışı ve kapılarının bölümlerinin önüne herhangi bir kapanma bariyeri kesinlikle konulmayacak.

YAŞLILARA AŞI KAMPANYASI HIZLANDIRILACAK

Ancak ülkedeki gevşeme aynı zamanda günlük vakaların 30 binin üzerinde seyrettiği bir dönemde yapılıyor.

NHC’den yapılan açıklamada yaşlıların aşılanmasının hızlandırılması gerektiğine vurgu yapıldı. Açıklamada “Bütün mahaller 60-79 yaş arasındakilerin aşılanma oranının iyileştirilmesine odaklanmaya, 80 yaş ve üzerindekilerin aşılama oranının hızlandırılmasına ve özel düzenlemeler yapılmasına uymalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Sağlık uzmanları 1,4 milyar nüfuslu ülkede yaşlıların aşılanmasının hızlandırılmasının altını çiziyor zira hızlı bir açılma özellikle yaşlı ölümlerini artırabilir ve hastaneler üzerindeki baskıyı dayanılmaz bir boyuta getirebilir.

(DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version