Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevinde öldürülen Halime Gülsu’nun hayatı kitap oldu

Cezaevinde öldürülen Halime Gülsu’nun hayatı kitap oldu


Tutuklu bulunduğu cezaevinde ilaçları verilmediği için hayatını kaybeden Halime Gülsu’nun hayatı kitaplaştırıldı. Zeynep Kayadelen tarafından kaleme alınan kitapta, Gülsu’nun yaşadığı hukuksuzluklar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Cumhuriyet Savcısı Zeki Topaloğlu, Halime öğretmenin ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında sorumluların tamamı hakkında ‘takipsizlik’ kararı vermişti.

Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini, hukuksuz yargılamaları ve işkence iddialarını araştırıp uluslararası kamuoyuyla paylaşan sivil toplum kuruluşu AST (Advocates of Silenced Turkey), cezaevinde hayatını kaybeden hasta tutuklu Halime Gülsu’nun kitabını yayımladı.

Hizmet Hareketine yapılan operasyonlar kapsamında, tutuklu yakınlarına yardım ettiği gerekçesi ve ‘terör örgütüne üyelik’ iddiasıyla 20 Şubat 2018’de tutuklanan ve ilaçları kendisine verilmediği için vefat eden SLE (Sistemik Lupus Eritematozus) hastası, İngilizce öğretmeni Halime Gülsu’nun hayatı kitaplaştırıldı. Ailesi ve arkadaşlarının anlatımıyla hazırlanan kitabı Yazar Zeynep Kayadelen kaleme aldı.

RAPORLARI YOK EDİLMİŞTİ

Gözaltına alınıp cezaevine gönderildikten sonraki yaklaşık iki aylık süreçte önce raporları yok edilen, ardından ilaçları verilmeyerek ve tedavisi engellenerek adım adım ölüme gönderilen Halime Gülsu 33 yaşındaydı. İhmalle öldürüldüğü koğuş arkadaşlarının beyanıyla sabit olan genç öğretmenin 28 Nisan 2018’de cezaevinden cenazesi çıkartılmıştı. Yaşadığı zulümleri ‘Kapalı Zarf Usulü’yle Savcılık, Cezaevi Savcılığı, Adalet Bakanlığı, BİMER ve CİMER gibi altı farklı kuruluşa bildiren Halime Gülsu’nun ömrü gelen neticeyi görmeye yetmemişti.

AİLESİNİN ADALET ARAYIŞI DEVAM EDİYOR

Genç öğretmenin ölümünün ardından açılan soruşturmalar Mersin ve Tarsus Savcılıkları tarafından üstü kapatılarak unutturulmaya çalışılmıştı. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Mersin TEM’deki görevliler ve Tarsus Hastanesi doktoru hakkındaki soruşturmayı, 16 Mayıs 2019’da ‘Kovuşturmaya gerek yoktur’ diyerek takipsizlik kararıyla kapattı. Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı ise cezaevi görevlileri hakkında açılan soruşturmayı 18 Mart 2019’da kapatmıştı.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun girişimleri ve çabalarıyla sivil toplum kuruluşu MAZLUM-DER, Mayıs 2019’da Halime Gülsu’nun ölümünde ağır ihmaller olduğunu kanıtlayan bir rapor yayınlamış, ancak her iki savcılık da bunları dikkate almamıştı. Her iki karar hakkında yaptıkları itirazlar da reddedilen, sonrasında başvurdukları Anayasa Mahkemesi’nden de eli boş dönen aile İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmeye hazırlanıyor.

AYLAR SÜREN TİTİZ BİR ÇALIŞMA

Aradan geçen dört buçuk seneye rağmen öğretmen Halime Gülsu’nun ölümünden sorumlu olanlar yargı önünde hesap vermedi ve herhangi bir ceza almadılar. Yazar Zeynep Kayadelen, Gülsu’nun önce hukuksuzca tutuklanıp ardından adım adım ölüme sürüklenişi aşamasında yaşadıklarını annesi, ağabeyleri ve aynı koğuşta kaldığı arkadaşlarıyla görüşerek kaleme aldı. Aylar süren titiz bir çalışmanın neticesi olan kitap Amazon ve Google üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version