İsveç Yüksek Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gazeteci Bülent Keneş‘in iade talebini reddetmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan tepki geldi.
Mahkeme, talebin “siyasi suçlarla ilgili olduğu gerekçesiyle” iadenin önünde engeller olduğuna hükmetmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bülent Keneş’in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi, çok olumsuz bir gelişme. Biz artık İsveç’ten, Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz. Somut adımlar görmek istiyoruz” dedi.
Çavuşoğlu, “İsveç Dışişleri Bakanı da Perşembe günü Ankara’ya geliyor. Kendisiyle sabah görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Orada son gelişmeler hakkında ne görüştüğümüzü sizlere de basın toplantısında anlatma imkânımız olacak” diye de konuştu.
‘SOMUT ADIMLAR GÖRMEK İSTİYORUZ’
Çavuşoğlu, Gambiya Dışişleri Bakanı Mamadou Tangara ile Bakanlık’ta ortak bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile Gambiya arasında askeri konularda köklü ilişkiler olduğunu ve iki ülkenin terörle mücadelede iyi bir dayanışma sergilediğini söyleyen Çavuşoğlu, “FETÖ’yle mücadelemizde bize ilk desteği veren kardeş Gambiya oldu ve FETÖ okullarını ilk kapatan ülke oldu. O nedenle bir kere daha Gambiya’ya ve kardeşim Mamadou’ya çok çok teşekkür etmek istiyorum. Maarif Okulları tabii çok başarılı. Maarif Okulları ilk mezunlarını verdi ve başarılı bir şekilde devam ediyor.” diye konuştu.
Çavuşoğlu, bir gazetecinin Today’s Zaman’ın eski Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in Türkiye’ye iadesini reddetmesiyle ilgili sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
“Bülent Keneş’in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi, çok olumsuz bir gelişme. Biz artık İsveç’ten, Finlandiya’dan güzel sözler işitmek istemiyoruz. Somut adımlar görmek istiyoruz. Bu belgede de FETÖ, net bir şekilde yer alıyor. Sadece PKK, YPG, PYD değil, FETÖ de yer alıyor. Dolayısıyla, bu darbecilerin oradaki mensuplarının Türkiye’ye iade edilmesi gerekiyor.
Serbest Görüş:
‘BİR KİŞİYİ İADE ETTİLER, LİSTEMİZDE YOKTU’
Tabii bu konuda son kararın Bakanlar Kurulu tarafından verileceğini söyleyenler de var, bu karardan çıktıktan sonra. Fakat önemli olan kimin karar vereceği değil, bizim bu beklentilerimizin karşılanmasıdır. Yine PKK terör örgütü mensubu kişiler de var iadesini istediğimiz. Bir kişiyi iade ettiler, o bizim listemizde yok. Onu da biz memnuniyetle karşıladığımızı söyledik. Ama öyle ‘Bir kişiyi iade ettik, ondan sonra bu işi kapatalım’ gibi bir beklentileri varsa bu gerçekçi bir beklenti değildir. Üçlü ahitnamede ne varsa, her iki ülke de bunları yerine getirmekle yükümlüdür. Biz de değerlendirmelerimizi ona göre yapacağız.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***