Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çavuşoğlu Fransız Mevkidaşıyla Paris’teki Eylemleri Görüştü


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 23 Aralık’ta Paris’teki Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yapılan ve 3 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı sonrası başkentte düzenlenen gösteriler hakkında Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefonda görüştü.

Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan görüşmeyle ilgili yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu Fransız mevkidaşına, Türkiye, AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak görülen PKK’nın bayrakları ve liderinin posterlerinin yer aldığı eylemlere Fransız siyasetçilerin katılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, Fransa’nın bu tür faaliyetlere izin vermemesi gerektiğini kaydetti.

Saldırının ardından geçen haftasonu polisle Kürt protestocular arasında olaylar çıkmıştı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı açıklaması

Fransa Dışişleri Bakanlığı da görüşmeyle ilgili yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamaya göre, Bakan Colonna görüşmede saldırıyla ilgili adli bir soruşturmanın yürütüldüğüne dikkat çekti ve “adaletin bağımsız doğasının” altını çizdi.

Fransa’nın basın ve ifade özgürlüğüne olan bağlılığını hatırlatan Colonna’nın, “bu bağlamda, Avrupa terör örgütleri listesinde kayıtlı olan PKK’nın şiddet içermeyen diğer Kürt hareketlerinden ayırt edilmesi gerektiğini hatırlattığı” belirtildi.

Colonna, Fransa İçişleri Bakanı’nın saldırı sonrası yaptığı açıklamalar doğrultusunda, Kürt toplumunun buluştuğu yerlerin güvenliğini sağlamak için ek önlemler alındığını yineledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Fransa sınırları icindeki Türk diplomatik mekanların korunmasının arttırıldığı bilgisini de verdi.

Türkiye geçen Pazartesi günü de, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro’nun Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildirmişti. Diplomatik kaynaklar, büyükelçiye, saldırının ardından Fransa sokaklarında başlayan eylemlerde Türkiye aleyhine ‘kara propaganda başlatıldığı’nın iletildiğini; bu durumdan duyulan rahatsızlık ve tepkinin dile getirildiğini aktarmıştı.

Exit mobile version