Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bursa’da okumayı teşvik yarışması: Ensar Vakfı’nın kitabı ezberletilecek

Bursa'da okumayı teşvik yarışması: Ensar Vakfı'nın kitabı ezberletilecek


Osman Çaklı


BURSA- Ensar Vakfı, Bursa ve 17 ilçesinde resmi ve özel ortaokullar ile tüm İmam Hatip Liseleri ile Resmi ve Özel Anadolu Liselerinin dokuzuncu ve onuncu sınıf öğrencileri arasında çevrimiçi ödüllü kitap okuma yarışması başlattı. ‘Sana Emanet Kitap Okuma’ adı altında düzenlenen etkinlikte öğrencilerin Ensar Vakfı’na ait ’40 Derste Ahlak’ kitabını ezberlemesi bekleniyor.

‘KADINLARIN İFFETİ DAHA GÜZEL’

Kitap, pek çok konuda hadislere dayandırılan iddialar ve bunların yorumlarını içeriyor. Örneğin, kitabın 57’inci sayfasında erkeklerin haya ve iffetinin güzel olduğu ancak kadınların hayasının ve iffetinin daha güzel olduğu ifadeleri yer alıyor.

MİLLİ EĞİTİM UYGUN SAKINCA GÖRMEDİ

Eğitim İş Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklamada, yarışmaya Milli Eğitim Müdürlüğü ve valilik tarafından onay verilmesine tepki gösterildi. Açıklamada ’40 Derste Ahlak’ kitabının arka kapağında yazan “Bir kadın beş vakit namazını kılar, Ramazan orucunu tutar, iffetini korur, bir de kocasına itaat ederse, ona haydi cennetin hangi kapısından istersen gir” ifadeleriyle kitabın içerisinde yer alan erkeklerin haya ve iffetinin güzel olduğu ancak kadınların hayasının ve iffetinin daha güzel olduğu ifadeleri hatırlatıldı. Açıklamada, “yarışmaya izin veren Bursa Valiliği ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hangi anlayışa hizmet ettiğinin göstergesidir” denildi.

‘YARIŞMA ENSAR PROPAGANDASIDIR’

Yarışmanın içeriğinin, iddia edildiği gibi öğrencilerin kitap okuma oranını artırmayacağını belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Tek bir kitap ve bu kitabın ezberlenmesi ile yapılacak bir yarışma, ne okuma oranını artırır ne de bilgi yarışması sayılabilir. Olsa olsa Ensar propagandasıdır ve geçmişi kamuoyunun vicdanını yaralamış bir ‘’vakfın’’ okullarımızda yeri yoktur.”

TOPLUMSAL EŞİTLİK PROJESİ YARIŞMALARI İPTAL EDİLMİŞTİ

Bursa’da geçtiğimiz aylarda Eğitim Sen tarafından düzenlenmek istenen Toplumsal Eşitlik Projeleri’ne yönelik yarışmalarının Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iptal edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, izin verilen yarışma ‘Ensar Vakfı propagandası olarak nitelendirildi:

“Belirtilen her iki amaç da okullarda bir vakfın faaliyet yürütmesine izin vermek için gerçekçi bir neden ve gerekçe değildir. İl Milli Eğitim Müdürü olarak Serkan Gür, öğrencilerin kitap okuma oranı düşükse gerekli önlemleri almalı ve herhangi bir derse ilgi azlığı gözlemlenmişse görevini bir vakfa devrederek değil, eğitim-öğretim faaliyetini gerçekleştiren öğretmenlerle çalışmaları planlamalıdır. Daha önce bilgisi dışında izin verildiği gerekçesiyle iptal edilen Toplumsal Eşitlik Projeleri’ne yönelik yarışmalar yerine Ensar reklamı yapan, katılan öğrenci, öğretmen ve müdürlere ödüller dağıtan Kitap/Bilgi Yarışması’nın neden sadece Bursa’da düzenlendiği de açıklamalıdır”

‘GERİCİ DERNEKLERİN OKULLARDA FAALİYET YÜRÜTMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Laik eğitimin içinin boşaltıldığına vurgu yapılan açıklamada, öğrenciler için parasız, nitelikli ve bilimsel eğitim hakkının korunacağı belirtildi. Eğitim İş aynı zamanda ‘iş birliğini’ Ensar Vakfı’nı aklama ve meşru hale getirme çabası olarak gördüğünü ifade etti.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version