Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Bu kış hayatta kalmak zorundayız”

"Bu kış hayatta kalmak zorundayız"

Rusya’nın saldırılarının ardından ilk kez yurt dışı ziyareti gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD’ye gitti. Zelenski, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından karşılandı. İkili görüşmenin ardından liderler, ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

Biden, “Rusya kışı silah olarak kullanıyor. Masum Ukraynalı sivilleri hedef alıyorlar. Rusya bedelini ödeyecek. Ukrayna’nın savaşta başarılı olması için yardım etmeye devam edeceğiz. Birlikte özgürlük ateşini yakmayı sürdüreceğiz” dedi. Zelenski ise, “Rusya terörüne nasıl direneceğimizi konuştuk, barış zirvesi için formül önerdik. Özgürlüğümüz için savaşıyoruz. Halkımızı korumak, bu kış hayatta kalmak zorundayız” ifadelerini kullandı. 

Zelenski’den ABD’ye ziyaret 

Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin 300. gününde ilk yurt dışı ziyaretini ABD’ye yapan Zelenski’nin uçağı Washington saatiyle 12.30 sularında başkente yakın bir hava üssüne iniş yaptı.

Ukrayna lideri, ABD’ye Rusya’ya karşı savaştaki yardımlarından dolayı teşekkür etmek için Washington’da olduğunu ve ayrıca Ukrayna’nın savunma yeteneklerini güçlendirmek için görüşmelerde bulunacağını söyledi. Zelenski, “Gelecek yıl, Ukrayna bayrağını ve özgürlüğü tüm topraklarımıza, tüm halkımıza geri vermeliyiz” dedi.

Zelenski, Beyaz Saray’da Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından karşılandı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden tarafından karşılandı. Zelenski, üzerinde savaş boyunca giydiği Ukrayna armalı haki renkteki kıyafetle Beyaz Saray’a giriş yaptı.

Karşılamanın ardından iki lider Oval Ofis’te basına açık kısa bir görüşme gerçekleştirdi. “Bu ziyareti gerçekleştirebildiğiniz için çok mutluyum” diyen Biden, adil bir barış olana kadar Ukrayna’yı destekleyeceklerini kaydetti. 

“Bu yılın kişisi sizsiniz”

Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna’ya karşı kış mevsimini silah olarak kullandığını ifade ederek, “Bu yılın kişisi sizsiniz” diyerek, Time dergisinin Zelenski’i ‘Yılın Kişisi’ seçmesine referans verdi. 

TIME dergisi, Zelenski’yi ‘Yılın Kişisi’ seçti

Time dergisinin 1927 yılından bu yana her yıl düzenlediği ‘Yılın Kişisi’ ödülünün bu yılki kazananı; Ukraynalılara ilham vererek, Rusya’nın yıkıcı işgaline karşı gösterdiği cesareti ve liderliğinden dolayı Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski oldu. 

TIKLAYIN | TIME dergisi, Zelenski’yi “Yılın Kişisi” seçti

Zelenski, Biden’a Ukrayna askerinin madalyasını getirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise ABD’ye daha önce gelmek istediğini ancak ülkesindeki “zor durumdan” ötürü bunun mümkün olmadığını, şimdi ise “ABD sayesinde durumun kontrol altında olduğunu” söyledi. Biden’a desteklerinden ötürü teşekkür eden Zelenski, Ukrayna halkı adına Amerikalılara ve Kongreye özel olarak teşekkür etti.  


Zelenski ayrıca, dün çatışmaların yoğun olduğu Bahmut’ta olduğunu ve oradaki Ukraynalı bir askerin kendisine “Bunu o çok cesur başkana ver” diyerek Ukrayna ordusundan aldığı kahramanlık madalyasını Biden’a iletmesini istediğini aktardı. Zelenski’nin takdim ettiği madalyayı alan Biden, buna layık olmadıklarını ancak çok teşekkür ettiğini söyledi.

Biden da Irak’ta askerlik yapan oğlu Beau Biden‘dan öğrendiği bir askeri geleneği yerine getirerek Ukraynalı askere oğluna ait bir komutan madalyonunu ileteceğini belirtti. 

İkili görüşmenin ardından liderlerden ortak basın toplantısı  

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ABD Başkanı Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington’daki Beyaz Saray’da ortak basın toplantısı düzenledi. 

Biden: Putin’in savaşı durdurma niyeti yok, bedelini ödeyecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna’daki kritik altyapıları hedef alarak savaşı daha da tırmandırdığını söyleyen Biden, 300 günü aşan savaşta Ukrayna halkının; Rusya’ya ve dünyaya, ülkelerine olan sevgilerini ve sarsılmaz kararlılığını gösterdiğini belirtti. 

Biden, “Rusya’nın ne yaptığını net söylemek lazım. Ukrayna’nın altyapısını vuruyorlar. Rusya kışı silah olarak kullanıyor. Masum Ukraynalı sivilleri hedef alıyorlar. Rusya’nın hesap vermesi için çabalarımız sürüyor. Bedelini ödeyecek. Amerika ve tüm dünya için yeni yıl yaklaşırken tüm dünyanın Ukrayna ile birlik olması lazım. Ukrayna asla yalnız değil. Tüm Amerikalılar, tüm imkanlarla Ukrayna’yı destekliyor. Birlikte özgürlük ateşini yakmayı sürdüreceğiz” dedi. 

“Ukrayna’nın savaşta başarılı olması için yardım etmeye devam edeceğiz”

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşının adil bir şekilde bitmesinin yolunun, Putin’in askerlerine çekilme emri vermesi olduğunu; ancak bunun şu anda gerçekleşmesini beklemediğini söyledi.

Biden, “Peki ne olacak? Bugün konuştuğumuz şey, Ukrayna’nın savaşta başarılı olması için yardım etmeye devam edeceğiz. Savaş sahasında bizim, Avrupalı müttefiklerimiz ve diğerlerinin yardımı ile başarılı olabilirler. Zelenski, Moskova ile olası bir anlaşmayı müzakere etmeye hazır olduğunda, sahada da kazanmış olacağı için başarılı olacak”  ifadelerini kullandı.

“1,85 milyar dolarlık yardım paketi önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya verilecek”

Ukrayna’ya yapılacak askeri yardıma değinen Biden, “Putin’in savaşı durdurma niyeti yok. Ulusal savunma yetki yasasını imzaladım. Savunma ekipmanlarını vermesini sağlayan bir yasa. 1,85 milyar dolarlık yardım paketi önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya verilecek. Bu yardım; füze sistemleri, tank ve diğer askeri ihtiyaçları kapsıyor. Ukrayna’ya yapılacak ek yardımın Kongre’de imzalanmasını bekliyorum” dedi. 

Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Biden, tüm müttefiklerin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ne kadar önemli olduğunu bildiğini ve desteklemeye devam edeceğini söyledi. Biden, Ukrayna’ya yapılacak askeri yardıma ilişkin soruya da “Patriot sistemler, Ukrayna’ya savunma amacıyla gönderildi. Bu durum, bölgedeki gerilimi artırmayacak” yanıtını verdi.  

ABD’nin Ukrayna’nın ihtiyaçlarını neden tek seferde karşılamadığına ilişkin soruya da yanıt veren Biden, ABD’nin şu ana kadar Ukrayna’ya 20 milyar doları aşkın askeri yardım yaptığını; Patriot gibi gelişmiş hava savunma sistemlerinden füze ve roket sistemlerine kadar birçok silah verdiğini aktardı. 

“Putin, NATO’yu daha da güçlendirdi” 

Rusya’ya karşı 2023’te Ukrayna’ya destek vermeye devam etme isteği konusunda bir değişim olup olmayacağına yönelik soru üzerine Biden, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) daha önce hiç bu kadar birlik içinde olduğunu görmediğini söyledi.

ABD Başkanı Biden, şöyle devam etti:

“Avrupa ülkelerinin iradelerinde, bu konuda herhangi bir değişime dair emare görmedim. Burada neyin tehlikede olduğunu hepimiz biliyoruz. Avrupalı ortaklarımız ise bunu en iyi anlayanlardır. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da bir ülkenin başka bir ülkeyi işgal ettiğini görmedik. Biz direnç göstermediğimiz, Ukraynalılara direnmek için destek vermediğimiz sürece Putin’in değişeceğine dair bir emare göremediler. Hepimiz neyin tehlikede olduğunu biliyoruz. Egemenlik fikri, BM Antlaşması tehlikede. Putin, NATO’yu zayıflatacağını düşündü ama bunun yerine NATO’yu daha da güçlendirdi.”

Zelenski: Özgürlüğümüz için savaşıyoruz, halkımızı korumak zorundayız

ABD’ye gerçekleştirdiği bu ziyaretin ‘tarihi’ olduğunu belirten Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise şöyle konuştu:

Savaşın son 30 gününde ABD ile ilişkilerimizde yeni bir döneme girdik ve gerçek birer müttefik olduk. Buradaki toplantılarda bunu hissettim. ABD halkına ve Biden’a destekleri için teşekkür ederim. Bu kış hayatta kalmak zorundayız. Rusya’nın enerji altyapısına karşı ayakta kalmalıyız. Özgürlüğümüz için savaşıyoruz. Biden yeni bir yardım paketi duyurdu. Bu paketin en güçlü unsuru Patriot hava savunma sistemleri. Bu Ukrayna’nın güvenli bir hava sahası oluşturması için çok önemli bir adım. Ancak bu şekilde Rusya’yı ve onun enerji kaynaklarımıza, halkımıza ve altyapımıza yönelik terör saldırılarını sona erdirebiliriz. ABD’nin bu yardımının her bir doları, uluslararası güvenliğin güçlendirilmesini sağlayacak. Çok iyi bir müzakere süreci oldu. Önümüzdeki yılki süreci ve hazırlıkları ele aldık. Kongre umuyorum ki bu paketi onaylayacaktır.” 

Zelenski, Rusya’nın yaptıklarının karşılığında sorumlu tutulması gerektiğini söyleyerek, öte yandan barışın tesisi için de bir formül oluşturmanın çok önemli olduğunu kaydetti. Bu kapsamda kendilerinin belli adımlar attıklarını ve ABD tarafına da bunu ilettiklerini dile getiren Ukrayna Devlet Başkanı, uluslararası bir barış zirvesi için bazı öneriler sunduklarını; bunların uygulanması için ABD’nin de kendilerine yardım etmesini umduklarını ifade etti.

“Onlar intikam, öç almak için yaşıyorlar”

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, kendisinin barış dilediğini ancak ‘Rusya’nın zorbalığına’ karşı bir mücadele verdiklerini belirterek, “Gerçekler bunlar ve biz kazanacağız, gerçekten kazanmamızı istiyorum. Aslında istiyorum değil, kazanacağımıza eminim.. ‘Adil barış’ ifadesi, herkes için farklı bir anlam ifade ediyor. Kaç tane anne baba evladını cephelerde kaybetti. Peki onlar için ‘adil barış’ ne demek? Para, tazminat onlar için hiçbir şey ifade etmiyor. Onlar intikam, öç almak için yaşıyorlar” dedi. 

“2019’da, savaşa girmeyeceğimizi söylemişti”

Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e bir mesajı olup olmadığıyla ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

“Cumhurbaşkanı olduğumda 2019’da Normandiya’da Putin ile bir araya gelmiştik. Ona ülkemize yönelik topyekun bir işgalin olmaması gerektiğini, saldırganlığı durdurmaları gerektiğini ve mevcut sorunlara diplomatik bir çözüm bularak ülkemizin toprak bütünlüğünün sağlanması ve topyekun bir savaşa girmememiz gerektiğini söylemiştim. O da ‘Böyle bir şey olmayacak’ demişti. Ancak yalan söylüyordu. Bu durumda ona nasıl bir mesaj iletebilirim?”

Biden, basın toplantısının sonunda “Sayın Zelenski endişelenmeyiniz, Ukrayna’nın yanındayız” dedi. 

Ortak basın toplantısının ardından Zelenski, Kongre’nin ortak bir oturumunda üyelere hitap edecek.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version