Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Boğaziçi’nde veri skandalını ortaya çıkaran Tuğcu: Rektör, kamu görevinden çıkarılmamı talep etti

Boğaziçi’nde veri skandalını ortaya çıkaran Tuğcu: Rektör, kamu görevinden çıkarılmamı talep etti


Artı Gerçek-Boğaziçi Üniversitesi’ndeki veri ihlalini ortaya çıkardıktan sonra hakkında iki kez uzaklaştırma kararı verilen Bilgi Teknolojileri Kurulu (BTK) Başkanı Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Rektör Naci İnci’nin Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) şikayette bulunduğunu duyurdu.

Uzaklaştırma kararının ardından kampüse 22 haftadır alınmadığını hatırlatan Prof. Dr. Tuğcu, yaptığı sosyal medya paylaşımında “Naci İnci kamu hizmetinden çıkarılmamı istediği için az önce YÖK’e savunmamı teslim ettim” dedi.

İlerleyen günlerde YÖK’e sözlü savunmasını da yapacağını belirten akademisyen, “Şahitlerim de olacak. Nasıl yalan belge üzerine soruşturma başlattıklarını, belgeleri gizlediklerini, KVKK ihlallerinin örtbas edildiğini, gizli ihaleyi, fişlemeyi, karalama kampanyalarını Yüksek Disiplin Kurulu’na yüz yüze anlatma fırsatım olacak” dedi.

Devlet memurluğundan çıkarılma gerekçesi oluşturan durumlar 2547 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtiliyor. Kanuna göre başlatılan soruşturma sonucunda nihai karar, memurun bağlı olduğu kurumun Yüksek Disiplin Kurulu tarafından veriliyor. Devlet memurluğundan çıkarılmak, bir daha tekrar atanamamak anlamına geliyor.

NELER YAŞANDI?

Üniversite bünyesinde faaliyet gösteren BTK Başkanı Prof. Dr. Tuna Tuğcu, kuruldaki Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Emre Otay, Prof. Dr. İbrahim Semiz ile birlikte bilgi işlemde oluşan bir güvenlik riski duyumu üzerine Bilgi İşlem Müdürlüğü’nü (BİM) ziyaret etti.

10 Haziran Cuma günü gerçekleştirilen incelemede kurumun danışmanlık hizmeti verilen bir firmaya akademik personel, idari personel, öğrenci ve mezunların kişisel bilgilerini de barındıran dört veri tabanına erişim hakkı verdiği ortaya çıktı.

Paylaşılan kişisel veriler arasında ev adresleri, anne-baba adları, annenin evlenmeden önceki soyadı gibi kişisel bilgiler bulunuyordu. Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ise bu bilgilerin ancak her bir kullanıcıdan alınacak izinle paylaşılabileceğini belirtiyor.

Kurul, söz konusu güvenlik açığını tespit eder etmez riskleri Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne aktarmak istedi ancak rektörlük buna izin vermedi.

HEDEF GÖSTERİLDİLER

Sabah, A Haber, Takvim ve Yeni Şafak gazeteleri akademisyenlerin “Bilgi İşlem Merkezi’ni basarak bazı evrakları gasp ettiğini” öne sürdü. İncelemeyi gerçekleştiren akademisyenlerin fotoğraflarının ve isimlerinin kullanıldığı haberlerde akademisyenlerin bu konuda “yetkisinin olmadığı” iddia edildi.

Ancak üniversitenin bilgi teknolojisi altyapısının düzenli olarak çalışmasını sağlayacak kararlar almak ve bu kararlara ilişkin uygulamaları takip etmek kurulun görevleri arasında yer alıyor. Kurul üyeleri görevden uzaklaştırıldı.

Rektörlük, incelemeyi gerçekleştiren kurul üyeleri Prof. Dr. Yavuz Akpınar, Prof. Dr. Emre Otay, Prof. Dr. İbrahim Semiz ve Prof. Dr. Tuna Tuğcu hakkında 16 Haziran 2022’de üç ay süreyle uzaklaştırma kararı verdi.

Diğer üç akademisyen görevine iade edilirken Prof. Dr. Tuğcu hakkında verilen uzaklaştırma kararı 15 Eylül tarihinde üç ay daha uzatıldı.

MAHKEME LEVENT ALTAY’I HAKLI BULDU

BİM Teknik Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda üniversitede doktora çalışmalarını sürdüren Levent Altay ise kurul üyeleriyle bilgi ve belge paylaşması nedeniyle işinden uzaklaştırıldı, doktora çalışmalarından da üç ay süreyle el çektirildi. Altay, rektörlüğün iddialarının aksine belge paylaşımını baskı ve tehdit yoluyla değil görevi gereğince yaptığını açıklamıştı.

Yapılan başvuru sonucunda mahkeme Altay’ı haklı bularak işten çıkarılmasının usülsüz olduğunu ve göreve iade edilmesi gerektiğini açıkladı.

Üniversitenin karara yaptığı itirazı değerlendiren Bölge İdare Mahkemesi idari işlemin uygulanması yani Altay’ın göreve iade edilmemesi durumunda telafisi güç veya imkansız zararların doğacağını belirtti.

Mahkeme, üniversitenin alt mahkeme kararına itirazını idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması nedeniyle oy birliği ile reddett.(HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version