Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM: 2022 Arakanlı Müslümanlar için en ölümcül yıllardan biri oldu

BM: 2022 Arakanlı Müslümanlar için en ölümcül yıllardan biri oldu


Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Babar Baloch, 2022’nin Arakanlı Müslümanlar için en ölümcül yıllardan biri olduğunu açıkladı.

Myanmar’daki şiddet ortamı ve komşu Bangladeş’teki kamplardaki sefaletten kaçan Arakanlı Müslümanlar deniz yoluyla Malezya gibi ülkelere ulaşmak için riskli bir yolculuğu göze alıyor.

Bangladeş’teki kalabalık mülteci kamplarında, yüz binlercesi 2017’de Myanmar ordusunun şiddetinden kaçanlardan oluşan yaklaşık 1 milyon Arakanlı Müslüman bulunuyor. Budist nüfusun çoğunlukta olduğu Myanmar’da Arakanlı Müslümanlar’a kimlik verilmiyor ve etnik grubun Güney Asya’dan gelen yasadışı göçmenler oldukları iddia ediliyor.

180 ARAKANLI MÜSLÜMANIN DENİZDE BOĞULDUĞU SANILIYOR

UNHCR hafta sonu yaptığı açıklamada kasım ayı sonunda Bangladeş’ten yola çıkan ve denizde sürüklenen bir teknedeki 180 Arakanlı Müslüman’ın öldüğünün sanıldığını ve bu rakamla birlikte 2022 yılının yakın tarihte Arakanlı Müslümanlar için en ölümcül yıllardan biri haline geldiğini duyurdu.

Bu yıl yaklaşık 200 Arakanlı Müslüman’ın deniz yolculukları sırasında öldüğünün ya da kaybolduğundan endişe edildiğini söyleyen UNCHR Sözcüsü Baloch “Kayıp 180 kişinin hala oralarda bir yerlerde hayatta olduğunu umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

UNHCR’ye göre 2013’te yaklaşık 900 Arakanlı Müslüman, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi’nde öldü ya da kayboldu. 2014’te de bu sayının 700’den fazla olduğu belirtiliyor. 2022’de Bangladeş’ten kaçmaya çalışan insan sayısının COVID-19 pandemisinden önceki seviyelere döndüğünü sözlerine ekleyen Baloch “Eğilimler, 2 bin 400’den fazla kişinin riskli deniz geçişlerini denediği ve 200’den fazla kişinin ölü veya kayıp olduğu 2020 yılı rakamlarına geri dönüldüğünü gösteriyor” dedi.

58 ARAKANLI MÜSLÜMAN ENDONEZYA’YA ULAŞTI

Bu ay iki Arakanlı Müslüman aktivist örgütü iki haftadır Hindistan açıklarında mahsur kalan bir tekendeki yaklaşık 20 Arakanlı Müslüman’ın açık ya da susuzluktan öldüğünü açıklamıştı. Guardian gazetesine göre yaklaşık 190 kişinin bulunduğu bu teknenin Malezya karasularında olduğu belirtiliyor.

Uluslararası Göç Örgütü de pazartesi günü yaptığı açıklamada, 58 Arakanlı Müslüman’ın 25 Aralık’ta Endonezya’nın Aceh Besar bölgesinde karaya çıktığını söyledi. Sadece erkeklerin bulunduğu teknenin Bangladeş’ten yola çıktığına ve yaklaşık bir ayını denizde sürüklenerek geçirdiğine inanıldığı aktarıldı. Bu grubun 190 kişinin bulunduğu tekneden olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.

(DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version