Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birleşik Krallık’ta Strep A bakterisi nedeniyle 4 ayda en az 30 çocuk öldü

Birleşik Krallık'ta Strep A bakterisi nedeniyle 4 ayda en az 30 çocuk öldü


Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) verilerine göre, Strep A bakteriyel enfeksiyonu yüzünden ülkede 19 Eylül’den 25 Aralık’a kadar geçen sürede 18 yaş altı en az 30 çocuk öldü.

UKHSA verilerine göre, 18 yaş altındaki ölümlerin 25’i İngiltere’de, beşi de Kuzey İrlanda, Galler ve İskoçya’da gerçekleşti. 3 Ocak’ta İskoçya’da 10 yaş altı iki çocuğun, Kuzey İrlanda ile Galler’de üç çocuğun daha Strep A bakterisi nedeniyle öldüğünü duyuran UKHSA böylece bakterinin yol açtığı hastalıktan yaklaşık dört ayda Birleşik Krallık genelinde 30 çocuğun öldüğünü açıkladı.

STREP A BAKTERİSİ ENFEKSİYONU NEDİR?

“Strep A” bakterisi genellikle insanların boğazına ve derisine yerleşerek zaman zaman soğuk algınlığı ve boğaz şişliğine yol açmasıyla biliniyor. Vücudun bazı bölümlerinde kızarıklık ve deri enfeksiyonuna neden olan bakteriler, bazı vakalarda ciddi komplikasyonlara ve ölümlere yol açabiliyor. “İnvaziv grup A streptokok hastalığına (iGAS)” sebep olabilen bakteri, hapşırma, öksürük ve yakın temas yoluyla insanlar arasında kolaylıkla yayılabiliyor. iGAS enfeksiyonlarında, bakterinin kan, akciğerler ve kaslar gibi normalde görülmediği bölgelere kadar yayılması halinde hayati tehlike oluşturabiliyor.

TÜM YAŞ GRUPLARINDAN 122 ÖLÜM KAYDEDİLDİ

UKHSA verilerine göre, “Strep A” bakteriyel enfeksiyonu yüzünden İngiltere genelinde tüm yaş gruplarından toplam 122 kişi öldü. 2017-2018 döneminde 27’si 18 yaş altı olmak üzere 355 kişi Strep A bakterisi nedeniyle ölmüştü. Ajansın verilerine göre bu sezon bir ila dört yaş arası çocuklarda 151 iGAS vakası kaydedildi. 2017-2018 sezonunda bu yaş grubunda 194 vaka görülmüştü. Yine bu yıl beş ila dokuz yaş arası çocuklarda 102 vaka görüldü, 2017-2018 sezonunda bu sayı 117 olarak kayıtlara geçmişti.

VAKALARDA ARTIŞ YAŞANIYOR

UKHSA, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada, ailelerin enfeksiyona karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunarak, antibiyotikle tedavi edilen hastalığın görülme oranının, önceki yıllara kıyasla daha yüksek olduğuna işaret etmişti. Ajans, artışın büyük olasılıkla bakterinin toplum içinde yüksek miktarda dolaşımından kaynaklandığı tahmininde bulunmuştu.

Strep A ve kızıl (grip benzeri semptomlar ve vücutta pürüzlü döküntü) enfeksiyonlarının mevsim dışı görülme oranlarında artış olduğu belirtiliyor. 2017-18’de aynı dönemde toplam 4 bin 672 vakaya karşı bu yıl 33 bin 836 vaka kayda geçti.

UKHSA, invazif enfeksiyonların nadir ve çoğunun 45 yaş üstünde görüldüğünü de açıkladı.Uzmanlar bakteri kaynaklı çocuk ölümlerinin nadiren görüldüğünü ve tedavinin antibiyotikle kolayca yapıldığını vurgulayarak halka kış aylarında aşılarını yaptırmaları, hasta kişilerden uzak durmaları ve kişisel hijyenlerine özen göstermeleri uyarısında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version