Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Birca Belek’te kurslara yoğun ilgi

Birca Belek’te kurslara yoğun ilgi


ŞIRNEX – Birca Belek Kültür ve Sanat Derneği’nde yeni dönem kursları yoğun ilgi ile başladı. 

 

Şirnex’in Cizîr ilçesinde 2019 yılında dernek faaliyetlerini başlatan ve pandemiden kaynaklı çalışmalarına 16 Ekim’e kadar ara veren Cizîr Birca Belek Kültür ve Sanat Derneği, kültür sanat alanında çeşitli kurslar düzenliyor. Kürtçe, gitar, erbane ve bağlama kursları verilmeye başlandı. Kürtçe verilen kurslara yoğun ilgi gösterilirken, ilerleyen dönemde ise tiyatro, dengbêjî ve stranç gibi kursların verilmesi planlanıyor. 

 

Derneğin Eşbaşkanı Cahit Akıl, eğitmen Hacı Özmen ve kursiyer Muhammet Darga, kurslara dair değerlendirmelerde bulundu. 

 

KURSLAR BAŞLADI

 

Derneğin Eşbaşkanı Cahit Akil, derneğe yoğun ilginin olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte de çalışmalarını genişleteceklerini söyledi. Akıl, “Derneğimizin açılışını 2019’da yaptık. Pandemi ve farklı süreçler nedeniyle çalışmalar zayıf kaldı. Son kongremizi yaptıktan sonra halkın derneğe ilgisi arttı. Kongre sonrası dil için çalışmalarımıza devam ettik. Bu faaliyetler çerçevesinde kayıtlarımız yapıldı. Şimdi dil alanında 1’inci seviyeden 3’üncü seviyeye kadar sınıflarımız aktif olup dil eğitimi verilmektedir. Sadece bununla sınırlı kalmayacağız. Kültürel ve sanatsal düzeyde kayıtlarımız var. Sanat alanında gitar, bağlama, erbane kurslarımız da başlamıştır. Her bir sınıfımızda en az 10- 14 öğrencimiz bulunmaktadır. Halkımızdan temennimiz, Cizîr’in sahip olduğu böyle bir fırsattan mahrum kalmamaları, gelip kendi dillerini ve kültürlerini öğrenmeleridir” dedi.

 

‘HER İLÇEDEN KAYIT ALIYORUZ’

 

Akıl, amaç ve hedeflerinin dil, kültür ve sanat alanında iyi işler yapmak olduğunu kaydederek, “Tiyatro alanında da kayıtlara başladık. Ancak o alanda kurslar henüz başlamadı.  Folklorda da çalışmalarımız ve etkinliklerimiz var. Aynı zamanda bir Dengbêjî grubu oluşturacağız. Şu anda bu grubu oluşturmaya hazırlanıyoruz ve başvuruları alıyoruz. Sadece Cizîr, Silopiya, Dergûl ve diğer ilçelerden başvuru alıyoruz. Hatta Şirnex’ten bile kayıtlar alıyoruz. Ayrıca öğrencilerimizle bir ilişki kurduk ve bu öğrencilerimizin aracılığıyla diğer öğrencilere ulaşıyoruz. Gençlerin dillerine ve kültürlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz” diye belirtti. 

 

‘DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM’

 

Derneğin kursiyerlerinden Muhammet Darga (20), gençlerin kendi dili ve kültürüne sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, “Okullarda anadilde eğitimi alamıyoruz. Bundan dolayı mağduruz. Kendimizi kendi dilimizle ifade edebilmek için buraya geldik. Tüm Cizîr gençlerini diline ve kültürüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Biz kendi dilimizi konuşabiliyoruz ancak yazmada ve okumada zorlanıyoruz. O yönden eksiğimiz var, biz bu eksikliği gidermek için buraya geldik. Kafelere gidip oturacağımıza kendi anadilimizde eğitim alalım” diye konuştu. 

 

‘KAPIMIZ AÇIK’

 

Gitar eğitmeni Hacı Özmen de, dernekte her şeyin anadilde olduğuna dikkat çekerek, “Gitar derslerimizi pazar günleri veriyoruz. Hedefimiz buradan bir koro oluşturmak. Şu an 15 öğrencim var. Gitar öğrenmek isteyen olursa kurslarımıza katılabilir. Bizim herkese kapımız açıktır” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version