Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden da sözünü tutmadı: ABD’deki Kaşıkçı davası düşürüldü

Biden da sözünü tutmadı: ABD'deki Kaşıkçı davası düşürüldü


Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda vahşice öldürülmesinden sorumlu tutulan Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman hakkında ABD’de açılan dava düşürüldü. Yargıç John Bates, Joe Biden yönetiminin “Prens Selman’ın başbakan olması nedeniyle yasal dokunulmazlığı bulunduğu” yönünde görüş bildirmesinin ardından, davayı reddetti.

Türkiye’de Kaşıkçı cinayetine ilişkin açılan dava, Adalet Bakanlığı’nın tavsiyesiyle Riyad’a devredilerek fiilen düşürülmüştü. ABD’de ise Başkan Joe Biden’ın davanın peşine düşeceği ve Selman’ı ‘küresel bir parya’ haline getireceği yönündeki vaatlerine rağmen, Prens Selman’ın 28 Eylül’de başbakanlık koltuğuna atanması sonrasında, Adalet Bakanlığı Suudi prensin “dokunulmaz” olduğu yönünde görüş bildirmişti.

YARGIÇ ‘DEVAM ETTİRMEYE İSTEKLİ OLSAM DA’ DEDİ…

Bu görüşün ardından kararını açıklayan Washington’daki bölge mahkemesi hakimi Bates, “davayı devam ettirmeye istekli olduğunu ancak Biden yönetiminin tavsiyesi sonrasında ellerinin bağlı olduğunu” savundu. Bates, 25 sayfalık gerekçeli kararında, Prens Selman’ın cinayete dahli olduğuna dair “inandırıcı iddialar” bulunmasına rağmen, Biden yönetiminin “dokunulmazlık” yönünde görüş verdiğini vurguladı.

Söz konusu dava Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ve Kaşıkçı’nın kendisinin kurduğu insan hakları örgütü Dawn tarafından açılmıştı. Avukatlar, Kaşıkçı’nın ölümünden Muhammed bin Selman ile yakın yardımcıları Suud el Kahtani ve Ahmed Asiri’yi sorumlu tutarak başvuruda bulunmuştu.

ABD’deki davanın düşürülmesi, geleceğin Suudi Arabistan kralı Selman’ı cinayetten sorumlu tutma yönündeki girişimlerin fiilen sona ermesi anlamına geliyor. Selman’ın ise artık rahatça ABD’ye ziyaret etmesi bekleniyor.

ZAMANLAMA ‘MANİDAR’

Türkiye’deki Kaşıkçı davası, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemde Ankara-Riyad hattındaki ilişkilerin normalleşme yoluna girdiği bir dönemde Suudi Arabistan makamlarına devredilmişti. ABD’deki dava ise Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin enerji piyasasında krize yol açtığı bir dönemde düşürülmüş oldu.

Prens Selman, başbakanlık koltuğuna 28 Eylül’de atanmıştı. İnsan hakları savunucuları, bu hamlenin veliaht prense, Cengiz’in ABD’de açtığı davada dokunulmazlık kazandırma ve ceza almaktan kurtarma amaçlı olduğu eleştirisi getirmişti.

CIA ‘EMRİ SELMAN VERDİ’ DEMİŞTİ

Washington Post gazetesi yazarı olan ve Suudi kraliyet ailesi aleyhinde yazılarıyla tanınan Kaşıkçı, 2018 yılında İstanbul’un Levent mahallesinde evlenme belgeleri almak için gittiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’ndan bir daha çıkamamıştı. Kaşıkçı’nın burada bir suikast timi tarafından öldürüldüğü, cinayetin anlaşılmaması için cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

Amerikan istihbaratı suikast emrini veliaht prens Selman’ın verdiğine kanaat getirirken, Ankara-Riyad ilişkilerinin zaten gergin olduğu bu dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bizzat Selman’ı hedef alarak cinayetin takipçisi olacaklarını söylemişti.

Ancak iki ülke ilişkilerinde yumuşama sinyallerinin başladığı Nisan 2022’de, Türkiye’de görülen 26 sanıklı davanın dosyası Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüş bildirmesi üzerine Riyad’a devredilmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version