Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Başörtüsü teklifi için CHP temkinli: Acele edilmeyecek, her şey olabilir

Başörtüsü teklifi için CHP temkinli: Acele edilmeyecek, her şey olabilir


Seda TAŞKIN


ANKARA– Hükümet tarafından hazırlanan ve başörtüsüne dönük düzenlemeler içeren anayasa taslağı 9 Aralık’ta Meclis’e geldi. Altılı Masa ortaklarından peş peşe taslağın desteklenebileceği yönünde açıklamalar geldi. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi teklife “evet” diyeceklerini duyururken, İYİ Parti’den “riskli konular olmakla birlikte genel eğilimimiz ‘evet’ yönünde” açıklaması geldi. CHP ise tavrını netleştirmek için acele etmiyor.

KILIÇDAROĞLU RAPOR HAZIRLANMASINI İSTEDİ

’in edindiği bilgiye göre Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün toplanan CHP MYK toplantısının gündeminde başörtüsü teklifi yer almadı. İlk gündem, Adalet Bakanlığı’na yapılan yürüyüş oldu. Kılıçdaroğlu, partililerden, Hiranur Vakfı’nda 6 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğramasıyla ilgili ortaya çıkan skandalın gündemde tutulmasını istedi. Ayrıca bu konunun toplumsal ve ahlaki bir konu olduğunu, dolayısıyla konunun siyasallaştırılmaması gerektiğini söyledi. Bu nedenle başörtüsü meselesini MYK toplantısında görüşmeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, parti hukukçularından da anayasa değişiklik teklifi ile ilgili bir rapor hazırlamalarını istedi.

RAPORUN BİRKAÇ GÜN İÇİNDE HAZIRLANMASI BEKLENİYOR

Hazırlanan raporda teklifin anayasanın temel ilkelerinin yanı sıra temel hak ve özgürlüklerle ilgili anayasaya aykırılık içerip içermediği incelenecek. Birkaç gün içerisinde hazırlanması beklenen raporun TBMM’deki bütçe görüşmelerinden sonra gündeme gelmesi bekleniyor.

ACELE ETMEME KARARI

CHP’nin net tutumu, raporun değerlendirilmesinden sonra ortaya çıkacak; ancak parti içerisindeki genel eğilim, Altılı Masa’daki ortaklardan farklı olarak pek de olumlu değil. ‘e konuşan üst düzey bir yetkili hem zamanlama hem de AKP’nin niyeti konusunda zihinlerinde oluşan soru işaretlerini vurguladı:

“Anayasa değişikliği, seçimler öncesinde, çalışma takvimi sona ermekte olan bir parlamentodan geçerse doğru olur mu, bunun gibi çok başlık var ve bunların hepsini değerlendirmek lazım. AKP’nin çok iyi niyetli olarak bu teklifi getirdiğini düşünmüyorum. Siyasi amaçlarla getiriyorlar, kimseyi düşündükleri yok. ‘Hem sorunu çözdük hem de anayasal düzenleme yapalım’ diyorlar. Bunları detaylı değerlendirmek lazım” açıklamasında bulundu.

“HER ŞEY OLABİLİR”

CHP’li yetkili Altılı Masa ortaklarının “evet” yönünde tutum sergilemelerine rağmen CHP’nin “hayır” demesinin mümkün olup olmadığına dair sorumuza ise “her şey olabilir” yanıtını verdi.

‘ÖZGÜRLÜK ALANLARININ GENİŞLETİLMESİ GEREKİYOR’

Bu arada başörtüsü konusunun bu şekilde gündeme getirilmesinden rahatsız olduklarını belirten üst düzey İYİ Partili bir yetkili ise bu meselenin anayasa ve kanunlar ile düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Özgürlük alanlarının genişletilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen yetkili, “Ancak bir şekilde gündeme gelmiş bu meseleye de sırt çeviremeyiz. Çözümden yana tavrımızı da ortaya koyarız” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version