Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Nebati’ye göre KKM her derde deva oldu

Bakan Nebati duyurdu: 2 bin 916 vergi kaçakçılığı suçu savcılıkta


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık 2021’de açıklanan KKM’nin Hazine ve Merkez Bankası’na maliyetine yönelik soru üzerine, 91,6 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirildiğini söyledi. ‘KKM’nin finansal istikrarın’ sürdürülmesinde etkin bir rol oynadığını savunan Nebati “Rusya-Ukrayna Savaşı’na ve Fed’in faiz artırımlarına rağmen KKM’nin de katkısıyla döviz talebinin önüne geçildi ve böylece döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payı 21 puan azaldı” dedi.

AA’nın, baz etkisiyle enflasyonda görülecek düşüşün nasıl bir seyir izleyeceğine ilişkin sorusuna ise Nebati şu yanıtı verdi:

“Döviz kurundaki oynaklığın azalması, emtia fiyatlarının normalleşmesi ve Türk lirasına güvenin artmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonda ciddi düşüşlerin yaşanacağından kimsenin kuşkusu olmasın.

FAİZ ARTIŞI OLSAYDI İSTİHDAM DARALACAKTI

Türkiye Ekonomi Modeli’miz çerçevesinde enflasyonla mücadelede, üretim kapasitesinin azalması ve istihdam kayıplarının artması gibi risklerin ekonomimiz açısından tehdit oluşturmasına fırsat vermeksizin kalıcı fiyat istikrarını tesis etmeye yönelik politikaları tercih ettik. Faiz artışları olsaydı, yatırımlar ertelenecek, istihdam daralacak, üretim azalacak ve ülkemizin potansiyeli topyekun sınırlanmış olacaktı.

Kasım ayında enflasyonda tepe noktayı geçerek, düşüş eğilimine girdiğimizi görüyoruz. Bu düşüşte uluslararası emtia fiyatlarındaki gerileme ve küresel koşullardaki sınırlı iyileşme elbette etkili oldu fakat bu gerilemede, proaktif bir yaklaşımla hayata geçirdiğimiz tedbirlerin, model kapsamında uygulamaya aldığımız KKM’nin ve atılan diğer adımlarla Türk liramızda sağladığımız istikrarlı duruşun etkisi çok açık biçimde görülebilmektedir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version