Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Bilgin: Salı günü asgari ücrette uzlaşmaya varacağız

Bakan Bilgin: Salı günü asgari ücrette uzlaşmaya varacağız


Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını salı günü saat 14.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapacak. Üçüncü ve son toplantıda, taraflar rakam önerilerini telaffuz edecek.

AKP Erzurum İl Başkanlığı’nı ziyaretinde toplantıya ilişkin açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, olumlu bir uzlaşma haberini paylaşmayı ümit ettiklerini söyledi. “Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız” diyen Bilgin, şu açıklamayı yaptı:

“Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız. Asgari ücret sosyal devletin çalışanları koruduğu bir ücrettir. Evet asgari ücreti devlet vermez, işverenler verir ama işçilerini koruyacak bir asgari ücret rakamında uzlaşmayı devlet belirler. Bizim de burada temel fonksiyonumuz budur. Birçok sorunu çözdük, bunları da çözeceğiz. Emekçilerimizi koruyan, onları tatmin eden onların hayat şartlarını aşmalarına katkı yapacak bir ücret seviyesinde, Türkiye rahat bir nefes alır diye düşünüyorum.”

15 KİŞİLİK KOMİSYON OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Asgari ücret görüşmeleri aralık ayının ilk haftası başladı. Görüşmelerde hükümet, işçi ve işveren tarafının beklenti ve taleplerini dinledi. Ekonomik veriler masaya yatırıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun daha önceki 2 toplantısında bir rakam ortaya çıkmadı. 15 üyeden oluşan komisyonda kararlar, oy çokluğu ile alınıyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 kez toplanıyor. Geçen yıl net 2 bin 825 lira olan asgari ücret, ocak ayında yüzde 50 artırılarak 4 bin 253 liraya çıkarılmıştı. Temmuz ayındaki yüzde 30 artış ile birlikte net ücret 5 bin 500 lira oldu.

RESMİ RAKAMLARA GÖRE 6,3 MİLYON ASGARİ ÜCRETLİ VAR

Resmi rakamlara göre, 16 milyon 687 bin çalışanın yüzde 38’i yani yaklaşık 6 milyon 300 bini asgari ücretli durumunda bulunuyor. Asgari ücretin biraz üzerinde (komşu) ücret alanlar da göz önünde bulundurulduğunda bu sayının 7 milyonu aştığı tahmin ediliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version