Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakan Bilgin, memur ve emekliye yüzde 50 zamma kapıyı kapattı

Bakan Bilgin, memur ve emekliye yüzde 50 zamma kapıyı kapattı


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın asgari ücrete yüzde 55 zam yapıldığını duyurduğu basın toplantısında, “Memur ve emekli maaşlarında yapılacak artış oranlarını da bu şekilde tespit edeceğiz” ifadesini kullanması, benzer oranda bir artış beklentisi yarattı. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaptığı açıklamayla bu yöndeki beklentiyi boşa çıkardı.

TRT Haber canlı yayınında soruları yanıtlayan Bilgin, memur ve emekli zammına ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Toplu sözleşme açıktır, nasıl yapacağımız belli. Kamuoyunda ^’asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı, bize de olur mu?’ gibi fikirler duyuyoruz. Adı üzerinde asgari ücret bu. Memur yılda iki defa alıyor. Enflasyon belli olduktan sonra memur zammını gözden geçireceğiz. Bütün çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Tahribattan koruyacak bir düzenleme yapacağız. Asgari ücret alanların oranı yüzde 37. Bir kademe üzerinde alanlar var mı? Var. Biz genel durumu düzenleyen bir mekanizma olarak görüyoruz asgari ücreti. Biz geçen sene asgari ücrete yüzde 50 yaptık. Özel sektör de buna göre güncellemeler yaptı.”

NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Memur maaşları, ocak ve temmuz ayında toplu sözleşme rakamı ve oluşan enflasyon farkına göre belirleniyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından bu oran netleşecek. Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık dönem üzerinden hesaplanan enflasyon farkı, memur ve emeklisinin maaşına yansıyacak.

Temmuz ila kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon farkına ve toplu sözleşmeden kaynaklı rakama göre, memur ve emeklilerinin zam oranı yüzde 15,11 olarak hesaplanıyor. Kesin rakamlar 3 Ocak’ta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla netleşecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranına göre maaş zammı alacak.
Ankara kulislerinde refah payıyla birlikte memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 ile yüzde 30 zam yapılacağı konuşuluyor. Ancak seçim dönemine girilmiş olması nedeniyle bu oranın daha da yükseltilebileceği de ihtimal olarak dillendiriliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version