Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bahar Hezer anması: Cezasızlık katillere cesaret veriyor


HABER MERKEZİ – Katledilen Bahar Hezer için birçok kentte yapılan anma ve açıklamalarda, cezasızlığın katillere cesaret verdiği vurgulandı.  

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Riha’da 3 Aralık’ta erkek kardeşi tarafından katledilen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube yöneticisi Bahar Hezer için bir çok kentte açıklama yaptı. Riha’daki kadın örgütleri, Emek ve Demokrasi Platformu, TMMOB’a bağlı oda üyeleri, İMO şube binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya katılan kadınlar mor kurdele takarken, binaya Hezer’in fotoğrafı asıldı. “Baharın mücadelesine sahip çıkacağız” pankartı ile üzerinde “jin, jiyan, azadî”, “Koruma aklama yargıla” ve “Bahar için adalet” yazılı dövizler taşındı. 

 

‘ERKEK ADALET’ TEPKİSİ

 

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) yöneticisi Elif Erdem, kadınları katledenlerin cezasız bırakıldığını ve bu durumun katillere cesaret verdiğini ifade etti. Erdem, Bahar’ın katledilmesinin İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarına karşı gelişen tahammülsüzlük ve şiddet ikliminden bağımsız ele alınamayacağını kaydetti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokağa çıkmalarının önlendiğini hatırlatan Erdem, sokağa çıkan kadınlara şiddet uygulandığı ancak Bahar’ın katilinin elinde pompalı silahla sokakta yürüyebildiğini söyledi. Erdem, “Kadın cinayetlerinin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu ve kadına yönelik şiddetin politik olduğunu biliyoruz” dedi. Erdem, “Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz. Takılan kravatlara yapılan indirimlere tahammülümüz artık yok” diye kaydetti. 

 

Erdem, kadın karşıtı tüm politikalara karşı mücadelelerinin büyüyerek devam edeceğine işaret ederek, “Bahar’ın asla yalnız olmadığını, susmadığımızı, korkmadığımızı, itaat etmediğimizi, Bahar’ın katilinin en ağır cezayı alması için biz kadınların sürecin takipçisi olacağımızı, artık tek bir kadının bile cinayete kurban gitmemesi için mücadelemizin büyüyerek devam edeceğini ve asla vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz” dedi. 

 

Açıklama, “jin, jiyan, azadî” ve “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarının ardından yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. Daha sonra İMO Riha Şubesi’nde oluşturulan Bahar Sezer bölümünde anma gerçekleştirildi. 

 

BARODAN AÇIKLAMA

 

Riha Barosu, binası önünde yaptığı açıklamada Hezer’i andı. Riha Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Yasemin Karakeçili, kadına yönelik cinayet ve şiddet son bulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Karakeçili, “Katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Baharlarımızı kışa çevirmelerine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

MÊRDÎN

 

TMMOB Mêrdîn İl Koordinasyon Kurulu (İKK), şube binasında açıklama yaptı. İMO Mêrdîn Şube yöneticisi Mizgincan Dinç Arsu, katledilme riski olan kadınlar için herhangi bir önlem alınmamasına tepki gösterdi. Arsu, “Kadınların can güvenliğinden sorumlu olan siyasi iktidar, sadece kendisini korumuş durumda. Bahar bizim arkadaşımız, yoldaşımızdı. Bu canice bir cinayet. Ekonomik anlamda kendi olmaya çalışan bir ablayı, kardeşi, çocuğu, kadını, bir bireyi; bir erkek öldürdü. Bizler bu şehrin kadınlarıyız, kadın mühendisleri, mimarları, şehir plancılarıyız. Devletin tüm mekanizmaları ve tüm bireyler üzerine düşeni yapmalı. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz. Şiddetin her türlüsünün karşısında yer alacağız” ifadelerini kullandı. 

 

Açıklama “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla son buldu. 

 

AMED

 

TMMOB Amed İl İKK, İnşaat Mühendisler Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TMMOB İKK Eş Sözcüsü Sorgül Aytek Avşar, “Şehrimizde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bir günde sokak ortasında bir kadın katledildi. Tekrar gördük ki hiçbir koruma önlemi kadınları korumak için seferber edilmiyor. Kadınların can güvenliğinden sorumlu olan siyasi iktidar sadece kendisini korumuş durumda” dedi.

 

‘TOPLUMSAL BİR SORUN’

 

Cezasızlık politikalarının kadın katillerine cesaret verdiğine işaret eden Avşar, “Bahar’ın katledilmesi; başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadın kazanımlarına karşı gelişen tahammülsüzlük ve coğrafyamızda gelişen şiddet ikliminden bağımsız ele alamayacağımız bir sonuçtur. Kadın cinayetlerinin bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu ve kadına yönelik şiddetin politik olduğunu biliyoruz. Bireysel silahlanmadaki artışların nasıl sonuçlandığını görüyoruz. Kadın düşmanı politikaların kadına karşı şiddetin her türünü doğurduğunu ve her gün kadınların katledildiğini görüyoruz” diye belirtti.

 

‘FAİL EN AĞIR CEZAYI ALSIN’ 

 

“Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz” diyen Avşar, sözlerini şöyle tamamladı: “Takılan kravatlara yapılan indirimlere tahammülümüz artık yok.  Şiddetin her türlüsünün karşısında yer alacağız. Bahar’ın katilinin en ağır cezayı alması için biz kadınlar sürecin takipçisi olacağız. Mücadelemizin büyüyerek devam edeceğini ve asla vazgeçmeyeceğimizi kamuoyuna duyururuz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version