Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AYM’den skandal karar; 12 yaşındaki çocuğun canına 90 bin değer biçti

AYM’den skandal karar; 12 yaşındaki çocuğun canına 90 bin değer biçti


TR724 HABER | KADİR BAYER

Anayasa Mahkemesi (AYM), Nihat Kazanhan’ın 2015 yılında gaz fişeği ile öldürülmesine ilişkin yapılan yargılamayı karara bağladı. AYM, polis memuru M.N.G.’ye, ‘kastla adam öldürme’ suçundan ceza verilmesi ve ‘haksız tahrik indirime’ ilişkin bireysel başvuru kararında 12 yaşındaki çocuğun yaşam hakkına 90 bin lira manevi değer biçti. Tazminatı fail değil devlet ödeyecek.

Olay tarihinde 12 yaşında olan Nihat Kazanhan 2015 yılında, polis memuru M.N.G’nin hedef gözeterek ateşlediği pompalı tüfekle başından yaralanarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Kazanhan’ın ölümünün ardından açılan davada olayın faili olan polis memuru M.N.G olası kastla adam öldürme suçundan yargılandı. Olay yerinde bulunan polisler H.V., U.İ., G.T. ve O.Ç’ya da kamu görevlisinin suçu bildirmeme suçundan dava açıldı.

DELİLLER KARARTILMIŞ, KONUŞMALARA BAŞKA POLİSLER DE TANIK OLMUŞ

Tanık beyanlarında, M.N.G.’nin polis aracına taş atan çocuklara yüzü görünmeyecek şekilde maske taktıktan sonra hedef gözeterek ateş ettiği, ardından olay yerine dönerek kovanları nasıl topladığı anlatıldı. Polis H.V.’nin tutuklanmasından sonra verdiği ifadede, M.N.G’nin olaydan sonra U.İ.’nin “atma atma ne yaptın sen” dediğini belirtti. H.V., delillerin karartılmasında komiser yardımcısı G.T’nin yardımcı olduğunu, olaya ilişkin konuşmalara özel harekatta görevli başka polislerin de tanık olduğunu isim vererek anlattı.

Yapılan yargılamada M.N.G.’ye olası kastla adam öldürme suçundan müebbet hapis cezası verildi. Çocukların taş attığı gerekçe gösterilerek, haksız tahrik indirimi uygulanarak önce 16 yıla düşürülen ceza, iyi hal indirimiyle 13 yıl 4 ay hapis cezasına düşürüldü. Olay yerinde olan ancak hiçbir şekilde M.N.G’ye engel olmayan polislere ise suça iştirakten değil, kamu görevlisinin suçu bildirmeme suçundan ceza verildi. Böylece ağır cezalar almalarının önüne geçilerek 5 ay hapis cezasına hükmedildi.

Bunun üzerine Kazanhan’ın ailesi, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, sanık M.N.G’ye yapılan haksız tahrik indiriminin hukuka aykırı olduğuna karar verirken, olaya karışan diğer polislere ilişkin kararın yerinde olduğuna hükmetti. Skandal kararda; M.N.G’nin hedef gözeterek ateş ettiğine ilişkin tanık beyanlarının kesin delil olmadığını savunan AYM, polis memurlarının M.N.G’nin pompalı tüfekle ateş etmesine engel olmamasını iştirak kapsamında değerlendirmedi.

Kazanhan ailesine 90 bin lira yaşam hakkı ihlalinden manevi tazminat ödenmesine hükmeden AYM, başvurucuların iddia ettikleri maddi zarara ilişkin bilgi ve belge sunmadıklarını savunarak maddi tazminat taleplerini reddetti. Kararın bir örneğini M.N.G’nin yeniden yargılanması için Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Öte yandan karar yaşam Hakkı ihlali gerekçesiyle verildiği için tazminat hazine tarafından mağdur aileye ödenecek.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version