Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aydeniz: Tecride karşı halkımızla birlikte mücadele edeceğiz


 

ÎDİR– Îdîr’da temaslarını sürdüren DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, “Öcalan’a yönelik kaygılarımız giderilmiyorsa bizler de halkımızla birlikte her yerde tecride karşı mücadele edeceğiz” dedi. 

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Serhat’ta kentlerinde bulunan ilçe ve köylerde halk buluşmaları Îdir’de devam etti. Halk buluşmalarına DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile DBP ve HDP il ve ilçe yöneticileri katıldı. Öztürk; Başkent ve Têşberun’da, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, Qulp (Tuzluca) ilçesi ve Îdir merkez köylerinde halkla bir araya geldi. 

 

‘HALKLAR KENDİ KENDİNİ YÖNETMELİ’ 

 

Qulp ilçesinde halkla bir araya gelen DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, iktidar politikaları nedeniyle Kürtler başta olmak üzere halkların farklı bir süreçten geçtiğini ifade etti. 

 Kürt halkının varlık ve yokluk mücadelesi verdiğini dile getiren Aydeniz, “Bir taraftan bu kadar baskı, yönelim, katliam, asimilasyon ve yok sayma politikaları varken; diğer yandan da 100 yıldır amansız bir şekilde mücadele yürütülüyor. Bu amansız mücadele ile Kürt halkının geldiği bir aşama var ve bu aşama sadece kendisi için değil diğer halklar için geldiği bir aşamadır. Bu aşama; Kürt halkı ve diğer halkların kendi kendisini yönetme aşamasıdır. Buna karşı, AKP ve MHP iktidarı son 8 yıldır elinden gelen bütün baskı ve yönelimleri yürütüyor. 100 yıllık savaş, katliam, baskı ve tecrit politikalarından besleniyor” diye konuştu. 

 

 ‘SAVAŞLA KENDİNİ VAR EDİYOR’ 

 

İktidarın savaş ve baskı politikalarıyla suç işlediğini söyleyen Aydeniz, “Bu iktidar kendi varlığının devamı için suç işlemeye devam ediyor. Çünkü bu iktidar çürümüştür. Ekonomik, siyasal, kültürel olarak halka verecek bir şeyi kalmamıştır. Tek dertleri kendi sarayları ve ittifak kurduğu zihniyetle birlikte faşizmi kurumsallaştırmaktır. Bu iktidarın tek derdi, kendi bekasını ayakta tutmak için halkların varlığına karşı savaştır” ifadelerini kullandı.  

 

TECRİT

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecrit politikasının her geçen gün daha da derinleştirdiğine dikkat çeken Aydeniz, “Bugün sadece tiwit yüzünden 200 bin kişi yargılanıyorsa, ekonomik krizi eleştiriyor ve eleştiriye karşı bir merminin fiyatı soruluyorsa, her gün gazeteciler tutuklanıyor, kadınlar katlediliyorsa, savaş politikaları sürüyorsa bu tecridin ta kendisidir. Çünkü onlar da biliyor; Sayın Öcalan her zaman barışı, demokrasiyi, birlikte yaşam için mücadele etti. 24 yıldır tecrit sürüyor ancak son 21 aydır Sayın Öcalan’dan bir haber alınamaması bizlerde çok büyük kaygılara neden olmaktadır. Uluslararası bir kurum olan CPT, kendisini ‘İşkenceyi Önleme Komitesi’ olarak ifade etmiş ama bugün tecride karşı sessizliği, İmralı’ya gitmesine rağmen buna dair bir açıklama yapmaması, devletlerden yana taraf olması, tarafsız olmadığının göstergesidir. Kürt halkının ve Kürdistan halklarının artık buna tahammülü yok. Sayın Abdullah Öcalan Kürdistan ve Ortadoğu halklar için bir lider ve onlar için ortak bir yaşam inşa etmeye çalışıyor. Sayın Öcalan’a yönelik kaygılarımız giderilmiyorsa bizler de bugünden itibaren halkımızla birlikte her yerde tecride ses çıkararak mücadeleye etmeye devam edeceğiz. Çünkü bu devlet kirli oynuyor, savaş politikaları süreci götürmeye çalışıyor” dedi. 

 

3’ÜNCÜ YOL 

 

Üçüncü yol siyasetine değinen Aydeniz, “Kürdistan’a gelip oy isteyenlere çok net söyleyeceğiz; Demokrasi için ne düşünüyorlar? Tecrit için ne düşünüyorlar? Kürdistan halklarının dini, dili, kültürleri, kayyımlara için neler düşünüyorlar ve ne adım atacaklar? Bunun üzerinden siyasetimizi sürdüreceğiz. Bize gereken şey birlikteliğimizdir, daha çok kenetlenmedir. Dönem hep beraber kenetlenme ve bu süreçte 3’üncü yol siyasetini büyütme dönemidir. Dönem, bu faşist zihniyete kaybettirme dönemidir. Ama bu faşist iktidara kaybettirirken aynı zihniyetle faşist zihniyetin arkasına savaş politikaları ile dizilenler, Kürt sorunu görmeyen muhalefete de çok net söylüyoruz; bu politika 100 yıldır tutmadı, bundan sonra da tutmaz. Yok eğer derdiniz çoklu krizleri ortadan kaldırmaksa öncelikle Kürdistan halklarının sorunlarını görmek ve çözmek zorundasınız” diye ifade etti.  

 

Aydeniz ve beraberindeki heyet ardından, merkeze bağlı Halfeli beldesi, Panîk, Qerekoy köylerinde halkla bir araya geldi. DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ise Îdir merkezdeki aile ziyaretlerinin ardından, Têşberun ve Qulp ilçeleri ile bağlı köylerinde halkla bir araya geldi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version