Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kaili, Katar’dan rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kaili, Katar’dan rüşvet aldığı gerekçesiyle gözaltına alındı


Belçika Federal Polisi’nin yolsuzluk ve kara para aklama iddialarıyla başlattığı operasyon Avrupa Parlamentosu’nda deprem etkisi oluşturdu. Brüksel’de, bir Körfez ülkesinden “yüklü miktarda” ödeme yapıldığından şüphelenilen bir soruşturma kapsamında yapılan en az 16 aramanın ardından, aralarında Yunan Parlamenter Eva Kaili’nin de bulunduğu toplam beş kişi gözaltına alındı.

Federal Savcılık sözcüsü Eric van Duyse franceinfo’ya verdiği demeçte, “Bu aramalar esas olarak bilgisayar ekipmanlarını ve cep telefonlarını ele geçirmeyi amaçlıyordu. Ayrıca adreslerden birinde 600 bin Euro bulduk” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili Katar’dan rüşvet aldığı gerekçesiyle derhal görevinden uzaklaştırıldı. Yunan parlamenter, Ortadoğu ile ilişkilerden sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Roberta Metsola’nın sözcüsü yaptığı açıklamada, “Belçika makamları tarafından sürdürülen adli soruşturmalar ışığında Başkan Metsola, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı sıfatıyla Eva Kaili’ye verilmiş olan tüm yetki, görev ve sorumlulukları derhal geçerli olmak üzere askıya almaya karar vermiştir” dedi.

“YOLSUZLUK” VE “KARA PARA AKLAMA” ŞÜPHELERI

Belçikalı makamları tarafından yürütülen soruşturma, organize bir çetenin “yolsuzluk” ve “kara para aklama” faaliyetlerini hedefliyordu. Cumartesi günü Belçika gazetesi L’Echo, Eva Kaili’nin Brüksel’deki evinde “para dolu birkaç çanta” bulunduğunu söyledi. Polis, vekilin babasını “bir bavul” içinde büyük miktarda nakit parayla yakaladıktan sonra evi aramaya karar verdi.

AFP’nin aktardığı bilgilere göre, gözaltına alınanlardan üç şüpheli İtalyan ya da İtalyan kökenli. Eski Sosyalist AP üyesi Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve Sosyalistler ve Demokratlar grubunun parlamenter asistanı ve Eva Kaili’nin partneri Francesco Giorgi gözaltına alınan isimler. İtalyan hükümetinden bir kaynak yaptığı açıklamada Belçika’daki beş tutuklamaya ek olarak İtalya’da iki gözaltı daha olduğunu doğruladı.

FRANSIZ VEKİL MANON AUBRY PARLAMENTO’DAKİ KATAR ETKİSİNDEN ŞİKÂYETÇİYDİ

Solcu Fransız Parlamenter Manon Aubry birkaç haftadır “Katar’ın agresif lobiciliğini” kınıyordu. Kasım ayı sonunda Twitter’da yayınladığı bir videoda, Katar’daki Dünya Kupası organizasyonu bağlamında insan hakları ihlallerini kınamayı amaçlayan bir metin üzerinde yapılan bir müzakere toplantısını anlatırken şu ifadeleri kullanmıştı:

“Gruplar geldi ve müzakereleri bozdu. Öyle ki müzakere masasının etrafında siyasi grupların temsilcilerinin mi yoksa sadece Katar Büyükelçiliğinin mi olduğunu merak ettim. Bazı AP üyeleri sistematik olarak insan hakları konusunun tartışılmasına karşı çıktılar ve sanıyorum ki misyonları Katar’ın çıkarlarını savunmaktı.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version