Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Adalet Divanı’ndan Danimarka’ya: ‘Türkiye göçmeni işçilere aile birleşimi için dil sınavı hukuka aykırı’

Avrupa Adalet Divanı'ndan Danimarka'ya: 'Türkiye göçmeni işçilere aile birleşimi için dil sınavı hukuka aykırı'


Avrupa Adalet Divanı, Danimarka’ya 1979 yılında Türkiye’den göç eden bir işçiye, aile birleşimi için yaptığı başvuruda dil sınavı şartı getirilmesini hukuka aykırı buldu. Avrupa Birliği’nin en üst yargı organı, Danimarka hükümetinin dil testi şartının, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile Türkiye arasında göçmen işçiler konusunda 1980’de imzalanan anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.

Söz konusu olayda, 1979’dan beri yasal olarak ve kalıcı oturma izni ile Danimarka’da yaşayan işçinin eşi de, 2015 yılında Kopenhag’dan oturma izni talep etmişti. Ancak başvuru 2016’da reddedilmişti. Senelerdir Danimarka’da yaşayan işçinin, Danca testine girip başarılı bir sonuç aldığını beyan etmemiş olması, reddin gerekçesi olarak gösterilmişti.

‘DANCA HESAPLAMALI MÜHENDİSLİK KURSUNA GİTMİŞ’

Davanın taşındığı Avrupa Adalet Divanı ise işçinin eşine oturma izni verilmesi için işçinin kendisinden dil sınavı istenmesini hukuka aykırı buldu. Kararda bir yandan işçinin hesaplamalı mühendislik dahil çeşitli konularda Danca kursları tamamlamış olduğuna dikkat çekildi, bir yandan da bu talebin AET ile Türkiye arasındaki anlaşmaya aykırı olduğu vurgulandı.

‘KAMU YARARI AÇISINDAN AĞIR BASAN BİR GEREKÇESİ YOK’

1980 tarihli anlaşmada, AB ülkeleri ile Türkiye’de yaşayan işçiler ve ailelere yeni kısıtlamalar getirilemeyeceği belirtiliyordu. Adalet Divanı kararında da Danca testinin “yeni bir kısıtlama” olduğu, söz konusu vakada talep edilmesi için ancak “kamu yararı açısından ağır basan bir gerekçe gösterilmesi gerektiği” vurgulandı. Mahkeme, Danimarka yasalarının, işçinin eşinin entegrasyon kabiliyetini veya işçinin kendisinin entegre olduğunu kanıtlayacak diğer faktörleri dikkate almadığını da belirtti.

Avrupa Adalet Divanı, Danimarka’nın aile birleşimi üzerindeki kısıtlamalarına karşı geçmişte de benzer kararlar almıştı. Mahkeme 2019 yılında, aile birleşimi için aranan ‘bağlılık şartı’nın da Türkiye ile AB arasındaki ortaklık anlaşmasını ihlal ettiği yönünde bir karar vermişti. Söz konusu şart, aile birleşimi için “bir ailenin Danimarka’ya diğer ülkelerden daha güçlü bir bağı olmasını” gerektiriyor. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version