Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Asgari ücrette son düzlüğe girildi; 8 bin TL sınırı aşılacak mı?

Asgari ücrette son düzlüğe girildi; 8 bin TL sınırı aşılacak mı?


YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME  

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde son düzlüğe girildi. Üçüncü toplantı 20 Aralık’ta yapılacak. Söz konusu toplantıda rakamın da gündeme gelmesi bekleniyor. Yeni asgari ücretin 7,500-8,000 bandında olması bekleniyor. Peki 8 bin TL sınırı aşılabilir mi? Net asgari ücretin 8 bin 500 lira olması durumunda bir işçinin işverene toplam maliyeti 12 bin liraya dayanıyor…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başladı. İlk toplantı 7 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapıldı. Söz konusu toplantıda, bakanlıkça yaptırılan asgari ücret anketinin sonuçları açıklandı. Bu ankete göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklere sahip katılımcıların 2023 yılı asgari ücret beklentisi 7 bin 845 lira oldu.

İKİNCİ TOPLANTI 20 ARALIK’TA OLACAK

İkinci toplantı yine Bakanlığın ev sahipliğinde 14 Aralık’ta gerçekleştirildi. Söz konusu toplantıda da rakam gündeme gelmedi. Kritik nitelikteki üçüncü toplantının ise 20 Aralık Salı günü yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılacağı açıklandı. Bu toplantıda taraflarca telaffuz edilecek ilk rakamlar masada olacak.

Dördüncü ve son toplantının da en kısa sürede yapılması ve 2023’te geçerli olacak asgari ücret rakamının gelecek hafta içerisinde açıklanması bekleniyor.

Peki asgari ücret ne kadar olacak?

Yeni yıl için kamuoyunda çok farklı rakamlar konuşuluyor. İşverenlerin beklentisi 7 bin TL civarı. Ancak rakamın 7 bin 500 liranın altında olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. TÜRK-İŞ, öncelikle zam pazarlığının Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını istiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de 8 Aralık’taki açıklamasında, “Ortalama beklenti çok yüksek çıktı. 8 bin lira üzerinde çıktı.” demişti.

DİSK’e göre ise asgari ücret net 13 bin 200 lira olmalı; ki bu teklifin gerçekleşme ihtimali yok! Belirlenecek rakam muhtemelen bunun yanına bile yaklaşamayacak.

İŞVERENE MALİYETİ ÖNEMLİ BİR UNSUR

Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş.

İhtimaller üzerinden gidelim; net asgari ücret 7 bin 650 TL olduğu zaman işverene toplam maliyeti yaklaşık 10 bin 600 lira oluyor. 8 bin 100 lira olarak belirlendiğinde işverene toplam maliyeti 11 bin 100 lirayı aşıyor. Net asgari ücretin 8 bin 500 lira olması durumunda maliyet 11 bin 750 lira civarında hesaplanıyor. Dolayısıyla 8 bin 500 liranın üzerinde bir rakam çok mümkün gözükmüyor.

YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE BİR ARTIŞ, ENFLASYONU ETKİLER

Asgari ücretin 8 bin liranın biraz üzerine çıkması, yani yıl başına göre yüzde 100 civarında artmasının enflasyona etkisi ne olur?

Ücretler düzeyinde bu oranda bir yükselme, şirketler için üretim maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Girdi maliyeti artan firma, doğal olarak ürünlerine zam yapacak. Dolayısıyla enflasyon artacak. Bu arada maaşların artmasına bağlı olarak toplam tüketici talebinin artması da enflasyonu artıran başka bir faktör olacak.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version