Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amed Barosu eski Başkanı Aktar’a DTK dosyasında beraat


AMED – DTK dosyasından verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının bozulmasıyla yeniden yargılanmasına başlanan Amed Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, delil yetersizliğinden beraat etti.

 

Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinin Demokratik Toplum Kongresi (DTK) genel kurulunda görev aldığı ve DTK’nin düzenlediği toplantılara katılarak konuşma yapması suçlamasıyla “örgütü üyeliğinden” 6 yıl 3 ay hapis cezası verdiği Amed Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar, dosyanın bozularak yeniden görülmesiyle beraat etti. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesinin “eksik inceleme” nedeniyle bozduğu davanın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına,  Aktar ile avukatları Resul Temur, Semra Balyan ve Mesut Beştaş hazır bulundu. 

 

SAVCI HAPİS CEZASI İSTEDİ

 

Karar duruşmasında, iddia makamı ceza istemiyle mütalaasını mahkemeye sundu. İddia makamı Aktar’ın DTK genel kurulunda görev aldığı, toplantılara katılarak konuşmalar yaptığını söyleyerek, Aktar’ın diğer DTK üyeleriyle birlikte 4 ülke topraklarında Kürt ulusal birliğini sağlamak ve devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştıklarını iddia etti. İddia makamı, DTK’nin KCK’nin çatı yapılanması ve en üst karar mercii olduğunu, üst meclis yapılanması olduğunun göz önüne alındığında Aktar’ın örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak faaliyet yürüttüğünü savunarak, Aktar’ın “örgüt üyeliği” suçundan hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

 

‘DTK’Yİ SUÇ TEŞKİL EDEN BİR KURULUŞ OLARAK GÖRMÜYORUM’

 

Savunma yapan Aktar, dosyanın eksik incelemeden bozulduğunu hatırlatarak, dosyaya gönderilen belgede kendi konuşmalarına Muş’un bir milletvekilinin konuşmasının da eklendiğini ve bunun suçlama konusu yapıldığını dile getirdi. Aktar, aynı zamanda telefon konuşmalarında “toplantıya katılmadın” şeklindeki geçen sözlerin DTK toplantısı kabul edildiğini ancak bahse konu toplantının ikamet ettiği site toplantısı için söylendiğini aktardı. Ortam dinlemede, katılmadığı bir toplantıda, bir meslektaşının sırf kendi adını anmasının aleyhine delil olarak kullanıldığını vurgulayan Aktar, “Ben DTK’yı suç teşkil eden bir kuruluş olarak kabul etmiyorum. Benim nazarımda söz konusu platform siviller tarafından oluşturulmuş hukuki bir platformdur” dedi.

 

DTK bünyesinde görev almadığını dile getiren Aktar, “Belirttiğim gibi ben DTK bünyesinde yalnızca STK temsilcisi olarak toplantıya katıldım” ifadelerini kullandı.

 

Tahir Elçi’nin anmasına katılmasının aleyhine yorumlandığının altını çizen Aktar, “Benim öldürülen meslektaşımız Tahir Elçi’nin anılmasına ilişkin etkinliklere katılmam aleyhime yorumlansa da ben hayatım boyunca bu anma etkinliklerine katılmaya devam edeceğim” diyerek beraatini talep etti.

 

‘HUKUKİ TEMELİ YOK’

 

İstinaf Mahkemesinin bozma gerekçesine işaret eden Aktar’ın avukatı Resul Temur, İstinaf Mahkemesinin, “organizasyon içinde yer almaksızın sivil toplum örgütü temsilcisi olarak DTK toplantılarına katılmaktan ibaret eylemlerin atılı suç yönünden tek başına delil ya örgütsel faaliyet olarak kabul edilemeyeceği” belirtilerek kararın kaldırılmasına karar verdiğini hatırlattı. Müvekkilinin herhangi bir şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olduğuna dair bir kanıt bulunmamasına rağmen bu haliyle örgüt üyeliğinden yargılanmasının hukuki temeli bulunmadığını ifade eden Temur, müvekkilinin beraatini istedi.

 

‘TEMEL HAK VE HÜRRİYETLERİN İHLALİNİ DOĞURUR’

 

Aktar’ın avukatlarından Semra Balyan, müvekkili açısından da faaliyet tarihi itibariyle sivil bir platform olan ve hatta TBMM’ye resmi davet ile davet edilen DTK’nin toplantılarına temsilcisi olarak katılmasının örgütü üyeliğine vücut verdiğini kabul etmenin AİHM kararları doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin ihlali sonucunu doğuracağını söyledi.

 

Avukat Mesut Beştaş ise, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararına işaret ederek, bozmaya neden olan eksik hususlara ilişkin delillerin toplandığını, kollukça verilen hiç bir cevabın mahkumiyete konu edilemeyecek nitelikte olduğunun anlaşıldığını belirterek, beraat talebinde bulundu.

 

MAHKEME BERAAT KARARI VERDİ

 

Mahkeme, örgüt üyeliği suçunun Aktar tarafından işlenmiş olduğunu sabit bulmayarak, Aktar’ın beraatine karar verdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version