Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Altılı Masa’nın 5 Ocak mesaisi: Başörtüsünde eğilim ‘evet’ yönünde, adaylık konusu bir sonraki toplantıda

Altılı Masa'nın 5 Ocak mesaisi: Başörtüsünde eğilim 'evet' yönünde, adaylık konusu bir sonraki toplantıda


Kemal Avcı


ANKARA – Altılı Masa yeni yıla 5 Ocak’taki toplantı ile giriyor. Altı partinin genel başkanlarının 10’ncu kez bir araya geleceği toplantıda geçiş süreci ve hükümet programının netleşmesi beklenirken aday tartışmasının bir sonraki toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.

Toplantının önemli gündem başlıklarından biri Geçiş Süreci Yol Haritası’nın netleşmesi olacak.
Eğer muhalefet sistem değişikliği için gerekli 400 milletvekili ya da referandum için gerekli 360 milletvekili sayısına ulaşırsa dönem sonu beklenmeden parlamenter sisteme geçiş yapılması öngörülüyor.
“Altı liderden biri cumhurbaşkanı adayı olursa diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı mı, milletvekili mi olacak?” sorusu da bu toplantıda yanıt bulacak.

Eğer diğer genel başkanlar milletvekili olmayı tercih ederse yasa gereği cumhurbaşkanı yardımcısı olamayacakları için genel başkanlardan oluşan bir Eşgüdüm Kurulu oluşturulması gündeme gelecek.
Cumhurbaşkanının atama yetkisini nasıl kullanacağı da liderlerin bir sonuca bağlaması beklenen başlıklardan biri.

Masada ağırlıklı eğilim bakan yardımcısı, genel müdür ve müsteşar seviyesindeki atamaların birlikte, diğer atamaların ise cumhurbaşkanının kendi kararıyla belirlenmesi yönünde.

HÜKÜMET PROGRAMINA SON ŞEKLİ VERİLECEK
Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise Hükümet Programı olacak. Temel Politikalar Ortak Çalışma Grubu’nun son şeklini verdiği taslak metin yaklaşık 200 sayfadan oluşuyor.

Program, ‘hukuk, adalet ve yargı’, ‘kamu yönetimi’, ’şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele’, ‘Ekonomi, finans ve istihdam’, ‘sektörel ve bölgesel konular’, ‘bilim ve teknoloji’, ‘eğitim ve öğretim’, ‘sosyal politikalar’, ‘dış politika, güvenlik ve savunma’ ana başlıklarını ve 72 alt başlık içeriyor.
Hükümet Programı aynı zamanda ortak cumhurbaşkanı adayının Seçim Bildirgesi olacak.
Programda, bakan yardımcılığı uygulamasına son verilerek yeniden müsteşarlık uygulamasına geçiş, YÖK’ün kaldırılması, Kur Korumalı Mevduat Uygulamasına son verilmesi gibi vaatler yer alacak.

BAŞÖRTÜSÜNDE EĞİLİM ‘EVET’ YÖNÜNDE

Altı liderin 5 Ocak toplantısında son şeklini vereceği program, 15-20 Ocak arası bir tarihte düzenlenecek özel bir toplantıyla kamuoyuna açıklanacak. Liderlerin masasında yer alan bir diğer başlık ise AKP’nin başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifi olacak.

CHP dışındaki partilerin tümü teklifin desteklenmesi görüşünde. Masadaki partiler, hem altılı masada birlik görüntüsünün bozulmaması hem de referandum yolunun kapatılması için CHP’yi evet oyu için ikna etmeye çalışıyor. Kılıçdaroğlu’nun da parti içindeki itirazlara rağmen teklife destek verilmesi eğiliminde olduğu ifade ediliyor.

ADAYLIK KONUSU BİR SONRAKİ TOPLANTIDA TARTIŞILMAYA BAŞLANACAK

Parlamenter siteme geçiş sürecinin ve hükümet programının netleşmesinin ardından, kamuoyunun merakla beklediği ortak cumhurbaşkanı adayı liderlerin gündemine gelecek. Ocak sonu ya da şubat ayı başında yapılması planlanan toplantıda cumhurbaşkanı adayını belirleme yöntemi ve isimler tartışılmaya başlanacak. Şubat veya en geç mart ayında aday üzerinde uzlaşma sağlanacak.

Çoklu aday önerisi masada taraftar bulmadı, eğilim tek adayla seçime gitme yönünde.

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version