Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Altılı Masa 5 Ocak’ta hükümet programının son şeklini verecek

Altılı Masa 5 Ocak’ta hükümet programının son şeklini verecek


Seda TAŞKIN


ANKARA – Altılı Masa’nın 2023’teki ilk toplantısı 5 Ocak’ta Gelecek Partisi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Toplantıya hazırlık uyarınca Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, masanın taraflarıyla aralık ayı boyunca ikili görüşmeler yaptı. Davutoğlu, konuların yoğunluğu nedeniyle diğer toplantılardan farklı olarak parti liderleriyle ikinci tur görüşmeleri de yaptı.

Güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen Altı Masa’nın, 9 ana, 72 alt başlıkta çalıştığı ortak hükümet programının yılbaşında tamamlanacağı öğrenildi. ’in edindiği bilgiye göre 5 Ocak tarihinde bir araya gelecek altı parti lideri, hükümet programının son şeklini verecek.

GELECEK PARTİSİ EV SAHİBİ

Altılı Masa’nın bir sonraki toplantısı 5 Ocak tarihinde gerçekleşecek. Toplantıya Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ev sahipliği yapacak. Toplantıda 9 ana olmak üzere 72 alt başlık gündeme alınacak. Toplantıya konu olan başlıkların odağında ekonomi, sosyal adalet, yargı, tarım, savunma sanayisi ve eğitim yer alıyor.

KHK’LERİN MAĞDURİYETİ LİDERLERİN GÜNDEMİNDE OLACAK

Yürütülen çalışmalara ilişkin ’e bilgi veren Gelecek Parti kurmayları, toplantıda gündeme gelecek konular arasında KHK’liler de olduğunu belirtti. KHK’lerin gündemde olma nedenini partililer şöyle ifade etti: “Özellikle KHK’lilerin yaşadığı büyük bir mağduriyet var. Ceza alınların yanı sıra ceza almamasına rağmen ihraç edilenler var. Yine mahkeme kararına rağmen işlerine iade alınmayanlar var. Bir sonraki toplantıda bu konu da gündemimizde olacak.”

BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEYEN EYT KONUSU DA MASADA

Gündemde yer alacak bir diğer önemli konuysa büyük merakla beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu. Altılı Masa gibi hükümet de uzun süredir, sayıları milyonları bulan EYT’liler için formül arayışında. Hükümet daha önce 2023’e girmeden sorunu çözeceğini iddia etse de geçtiğimiz hafta TBMM’nin 26 Aralık-3 Ocak arasında tatil edilmesi kararıyla düzenleme 2023’e kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz hafta düzenlemeye ilişkin bir kredi çalışması yürüttüklerini ifade etmişti.

Hükümetin çözüm çabası bir yana EYT hem partiler temelinde hem de genel olarak Altı Masa’nın önemli gündem başlıklarından biriydi. Nitekim bu toplantıda da bu konu gündemdeki yerini koruyor olacak. ’in edindiği bilgiye altılı masa yılın ilk toplantısında da bu konuyu es geçmek istemiyor. Bu kapsamda toplantıda EYT dönük yapılacak çalışmalar ve konuya ilişkin yol haritası belirleyecek.

ADAY KONUSU BU HAFTA GÜNDEMDE YOK

Altılı Masa konusunda en çok merak edilen konuların başında cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yer alıyor. Genel kamuoyu beklentisi yılın ilk toplantısında aday isminin netleşmesi yönündeydi. Ancak edilen bilgiye göre bu konuda biraz daha sabırlı olmak gerekecek. Konuyu değerlendiren Gelecek Partili kurmay bu toplantıda adaylık konusunun gündeme gelmeyeceğini belirterek, bir sonraki toplantıda aday konusunun konuşulacağını ifade etti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version