Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya yağmaladığı hazineleri Nijerya’ya iade etti

Almanya yağmaladığı hazineleri Nijerya’ya iade etti


Nijerya’nın Kültür Bakanı Lai Muhammed, Almanya’ya teşekkür etti. FOTO | AFP

Almanya, sömürge döneminde Nijerya’dan çalınan yirmi adet “Benin bronzunu” 125 yıl sonra iade etti. Tagesspiegel gazetesine göre bu jest, tarihle yüzleşme çabaları kadar Almanya’nın Afrika’nın ilgisini cezbetme çabasını da taşıyor.

Etkinlik münasebetiyle Almanya Dışişleri ve Kültür Bakanları Annalena Baerbock ve Claudia Roth Nijerya’nın başkenti Abuja’yı ziyaret etti.

Tagesspiegel’e göre Afrika kıtası artık “yeni bir jeopolitik ağırlığa” sahip olduğu için suçlama ve kavga günleri sona ermiş gibi görünüyor. Berlin gazetesi, yağmalanan eserlerin iadesi yoluyla “Almanya ve Batı’nın, Afrika ülkelerinin uluslararası istişarelerde ‘kararsız devletler’ olarak görüldüğü yeni Soğuk Savaş’ta puan kazanabileceğini” belirtiyor.

Bronzların Nijerya’ya teslimi sırasında Alman Dışişleri Bakanı ise Almanya’nın geçmişte yaptıklarını eleştirel bir gözle değerlendirmeye hazır olduğunu vurguladı. Annalena Baerbock, “Bu, ülkemizin karanlık bir rol oynadığı ve Afrika’nın çeşitli bölgelerinde korkunç acılara neden olduğu bir tarih” dedi.

İster pişmanlık ister jeopolitik strateji olsun, Benin bronzlarının iadesi tarihi bir ana işaret ediyor. Tagesspiegel’in de belirttiği gibi, 200 milyondan fazla nüfusuyla kıtanın en büyük ve en kalabalık ülkesi olan Nijerya söz konusu olduğunda durum daha da önem kazanıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version