Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aleviler büyük kurultayda buluşuyor

Aleviler büyük kurultayda buluşuyor


Artı Gerçek – Alevi çatı örgütlerinin çağrısıyla yarın büyük kurultay düzenlenecek. ‘Laik ve demokratik bir Türkiye için buluşuyoruz” adıyla yapılacak kurultay İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi’nde saat 10.00’da başlayacak. İstanbul’da cemevlerinden otobüslerle ulaşım sağlanacak kurultayda bilim insanları, sanatçılar, ve aydınlar da bulunacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ve Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) tarafından düzenlenecek büyük kurultayın çağrı metninde, “Sizleri ‘Laik-demokratik Türkiye’ için 25 Aralık 2022’de İstanbul Yenikapı’da birlik olmaya davet ediyoruz. Eşit Yurttaşlık için; AİHM kararlarının uygulanması için; Cemevlerimiz için; Laiklik için; Demokrasi için gelin canlar bir olalım” denildi.

‘CEMEVİ BAŞKANLIĞI KURULMASI HAREKETE GEÇİRDİ’

Büyük kurultay toplama kararı Ekim ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlana kararname ile Kültürü ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasından sonra alındı. Bu kararın, cemevlerine resmi statü verilmesi ve inançlarının tanınması talepleri yerine, Alevi inancını kültürel bir öğeye indirme ve asimilasyon sürecinin devamı olarak nitelendiren Alevi örgütleri harekete geçti.

Aralarında İstanbul, İzmir, Malatya ve Dersim’in de olduğu pek çok kentte toplantılar düzenlendi. Bu toplantılarda hem Aleviler talep ve sorunları netleştirildi, hem de büyük kurultay öncesi hazırlıklar konuşuldu.

‘EŞİT YURTTAŞLIK, ASİMİLASYONA SON’

Artı Geçek’e konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurulan Alevi-Bektaşi Kültür Cemevleri Başkanlığı’nı devletin Alevi inancın yok ve asimile etme girşimlerinin bir parçası olduğunu söyledi.Aslan yarınki büyük kurultayda dile getirilecek talepleri şöyle sıraladı:

“Biz Aleviler eşit yurttaşlık istiyoruz. İnancımız ayrımcılığına uğramasın istiyoruz. İbadethanelerimiz resmen tanınsın, dergahlarımız geri verilsin. Çocuklarımıza okullarda Sünnilik öğretilmesin, çocuklarımızın asimile edilmeye çalışılmasına son verilsin istiyoruz.”

PARÇALI YAPIYA KARŞI BİRLİK ARAYIŞI

Yarınki büyük kurultay öncesindeki toplantılarda konuşulan konulardan biri de Alevi kurumlarının ve cemevlerinin parçalı yapısı ve bunun neden olduğu sorunlardı. Bölünmüşlük halinin talepleri dile getirmede sorunlara neden olduğunu ve asimilasyon sürecini hızlandırdığının dile getirildiği toplantılarda, 25 Aralık Büyük Kurultayı’nın bu nedenle de önemli olduğunun altı çizildi.

BÜYÜK KURULTAY ÖNCESİ ÖZEL PROGRAM

Yarınki büyük kurultay öncesinde Alevi kurum başkanlarıyla bu akşam saat 20.00’de özel program yapılacak. Okmeydanı Cemevi’nde gerçekleştirilecek ve Alevi kurumlarının sosyal medya hesaplarından interaktif olarak yapılacak program Gazeteci Dilek Odabaş Bakır ve Eren Yıldırım dedenin moderatörlüğünde yapılacak. ADFE Genel Başkanı Celal Fırat, HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez ve AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat program kapsamında gelen soruları yanıtlayacak.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version