Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM’den Eric Zemmour’a ret: Fransız Mahkemelerinin ‘ayrımcılığa tahrik’ suçundan verdiği ceza yerinde bulundu

AİHM’den Eric Zemmour’a ret: Fransız Mahkemelerinin ‘ayrımcılığa tahrik’ suçundan verdiği ceza yerinde bulundu


ENSAR NUR | TR724 STRAZBURG

Strazburg’da bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Eric Zemmour’un 2019 yılında “Müslümanlara karşı ayrımcılığa, nefrete veya şiddete tahrik” suçundan aldığı mahkumiyet kararına yaptığı itirazı reddetti.

AİHM bugün aşırı sağcı polemikçi ve 2022 Cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour’un başvurusunu reddetti. Böylece, 2016 yılında France 5 kanalında yaptığı açıklamalar sonrasında Fransız adaleti tarafından Müslüman toplumuna karşı “ayrımcılığa ve nefrete tahrik” suçundan aldığı mahkumiyet kararı onaylanmış oldu.

AİHM kararında, “Mahkeme, başvuranın ifade özgürlüğü hakkını kullanmasına yönelik müdahalenin, demokratik bir toplumda başkalarının haklarını korumak için gerekli olduğu kanaatindedir” ifadelerine yer verdi.

AİHM, Fransız mahkemesinin kararının, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayın ifade özgürlüğünün etkili bir şekilde ihlalini teşkil etmekle birlikte, meşru olduğunu ve sorgulanmaması gerektiğini belirtti.

Eric Zemmour, 6 Eylül 2016 tarihinde France 5 kanalında yayınlanan “C à vous” adlı programda, Müslümanlara İslam ve Fransa arasında seçim yapma hakkı verilmesi gerektiğini ifade ederken, Fransa’nın otuz yıldır “bir istila” yaşadığını söylemişti. Ayrıca “çok sayıda genç kızın örtülü olduğu sayısız Fransız banliyösünde” ” bölgeleri İslamlaştırma mücadelesi” ve “cihat” yürütüldüğünü ifade etmişti.

Paris Ceza Mahkemesi tarafından ilk etapta “kökenleri veya bir dine mensup olmaları nedeniyle bir grup insana karşı ayrımcılık, nefret veya şiddeti teşvik etmek” suçundan 5 bin Euro para cezasına çarptırılmıştı. Ceza, Mayıs 2018’de yapılan temyiz başvurusu üzerine 3 bin Euro’ya indirilmişti. Yargıtay daha sonra Eylül 2019’da temyiz başvurusunu reddetmişti.

Avrupa Konseyi’nin yargı kolu olan AİHM, “bu sözlerin İslam’a yönelik bir eleştiri ile sınırlı kalmayıp, sözlerin sarf edildiği terör saldırıları bağlamında, dinleyicileri Müslüman toplumu reddetmeye ve dışlamaya çağıracak nitelikte ayrımcı bir niyet içerdiği” kanaatinde bulundu.

AİHM ayrıca, “Mevcut davada Devletin takdir marjını ve başvuranın aşırı olmayan 3 bin euro para cezası ödemesine hükmedildiği gerçeğini göz önünde bulunduran Mahkeme, Eric Zemmour’un ifade özgürlüğü hakkına müdahalenin izlenen amaçla orantılı olduğuna ikna olmuştur” şeklinde karar verdi.

Eric Zemmour daha önce de Fransız mahkemeleri tarafından ırk ayrımcılığına tahrik, nefret ve şiddete tahrik ve bir grup insana kökenlerinden dolayı alenen hakaret suçlarından mahkum edilmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version