Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Afganistan-Pakistan sınırında çatışma: Altı ölü, 17 yaralı

Afganistan-Pakistan sınırında çatışma: Altı ölü, 17 yaralı


– Pakistan ordusu, Taliban’a bağlı Afganistan sınır güçlerinin Çaman-Spin Boldak sınır kapısında “sebepsiz ve ayrım gözetmeden” ağır silahlarla ateş açması sonucu altı sivilin öldüğünü, 17 sivilin yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, Pakistan’ın “Bölgedeki durumun ciddiyetini Afgan yetkililere bildirdiği, benzer bir hadisenin gelecekte yaşanmaması için sert önlemler alınmasını talep ettiği” dile getirildi.

Pakistan ordusunun saldırıya cevap verdiği ve bir Afgan askerinin de öldüğü açıklandı.

SINIR KARAKOLU İNŞAATI SIRASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI

Reuters ajansına bilgi veren Afgan güvenlik kaynakları, olayın Pakistan’ın Afgan sınır güçlerinden sınır karakolu inşaatını durdurmasını talep ettikten sonra gerçekleştiğini söyledi.

AFP ajansına bilgi veren bir diğer kaynaksa, Afgan güçlerinin sınırda bulunan telleri kesmeye çalışması üzerine gerginliğin tırmandığını belirtti.

Pakistan, Afganistan’ın itirazlarına rağmen 2017’den beri Afgan sınırını dikenli tellerle çevirmeye devam ediyor.

Kandahar Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Hacı Cuma Gül Nurzey ,se basına yaptığı açıklamada, “Sınırda bulunan Şiro Oba köyünde Taliban mensuplarının karakol inşa ettiği sırada Pakistan askerlerinin engellemeye çalıştığını ve bunun üzerine taraflar arasında çatışma çıktığını” söyledi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ise Twitter’dan yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı.

Başbakan Şerif, “Afgan sınır güçlerinin saldırısı sonucu çok sayıda Pakistan vatandaşının hayatını kaybettiğini ve yaralandığını” belirtti.

Şerif, “Afganistan geçici hükümetinin bu tür hadiselerin tekrarlanmamasını sağlaması gerektiğini” söyledi.

ÇAMAN’DA DAHA ÖNCE DE ÇATIŞMALAR YAŞANMIŞTI

Afganistan ile Pakistan arasındaki ana geçiş noktalarından biri olan ve her gün binlerce insan tarafından kullanılan Çaman geçidinde daha önce de çatışmalar olmuştu. Geçen ay, silahlı bir kişinin Pakistanlı bir güvenlik görevlisini vurarak öldürmesinin ardından geçişler sekiz gün süreyle durdurulmuştu.

Pakistanlı yetkililer, Afgan topraklarından yapılan saldırıların Taliban’ın iktidara gelmesinden bu yana sıklaştığını dile getiriyor.

Pakistan, yeni Taliban hükümetini Pakistanlı silahlı muhalif grupları barındırmakla suçlarken, Taliban iddiaları reddediyor.

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan Pakistan Büyükelçiliği’ne iki hafta önce silahlı bir saldırı düzenlenmişti. silahlı bir kişi saldırı düzenlemişti. İslamabad yönetimi saldırıyı “büyükelçiye suikast girişimi” diye nitelemişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version