Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Açlık grevinin sürdüğü Ereğli Cezaevi’nde ihlaller artıyor


ANKARA – Açlık grevinin devam ettiği Ereğli Cezaevi’nde tutukluların sağlık kontrolünün yapılmadığı ve bir buçuk saat havalandırmaya çıkarıldığı belirtildi.

 

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit ve hak ihlallerine karşı 4 Ekim’de başlatılan 10’ar günlük süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 16 Kasım’da süresiz-dönüşümsüz eyleme dönüştürüldü. Tutukluların taleplerinin kabul edilmediği cezaevinde, ağır insan hakları ihlalleri devan ediyor. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyesi avukatlar, 26 Aralık’ta cezaevinde tutuklularla görüştü. İnsan hakları ve hukuk örgütleri, tutuklular ve cezaevi yönetimiyle yaptıkları görüşmeyi raporlaştırarak ileriki günlerde kamuoyuna açıklayacak.

 

AÇLIK GREVİ DEVAM EDİYOR

 

Yapılan görüşmeye dair izlenimlerini ve tutukluların anlatımlarını aktaran avukatlar, cezaevinin C bloğunda 6 kişinin aynı koridorda tekli hücrede kaldığını, iki hafta önce hücrelerin basıldığını ve eşyaların dağıtıldığını söyledi. Aynı koridorda tekli hücrede tutulan Kuzey ve Doğu Suriyeli Hasan Muhammed İbiş’in hücresinin arama adı altında sürekli basıldığı, yastık ve kitaplarının alındığı kaydedildi. Ayrıca açlık grevinde olan tutukluların doktor kontrolünün yapılmadığı, tutuklulara B12 vitamininin verilmediği, tutukluların günde 1 buçuk saat havalandırmaya çıkarıldığı aktarıldı.

 

ENGELLİ TUTUKLU TEKLİ HÜCREDE

 

Tekli hücrede tutulan engelli bir tutuklunun taleplere rağmen normal koğuşa alınmadığı, raporu bulunmasına rağmen yeni rapor alınması dayatıldığı belirtildi. Bu koğuşta da havalandırmanın olmadığı öğrenildi. Talepleri karşılanmayan tutukluların, açlık grevi nedeniyle tehditlere maruz kaldığı ifade edildi. Cezaevinde açlık grevi eylemi gerekçesiyle verilen iletişim cezası nedeniyle tutukluların birbiriyle haberleşemediği kaydedildi. Günlük taleplerini diyafon sistemiyle bildiren tutukluların, psikolojik şiddete uğradığı aktarıldı. Koğuşlarda tek göz pencerenin olduğu, pencerenin de tamamen demir parmaklıklarla kapatıldığı, duvar ve teller nedeniyle tutukluların gökyüzünü dahi göremediği bildirildi.

 

ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI

 

Kütüphanesi bulunmayan cezaevinde, açlık grevinde olan tutuklulara hiçbir kitap, dergi ve gazetenin verilmediği öğrenildi. Keyfi disiplin cezalarının verildiği cezaevinde, çıplak arama dayatıldığı belirtildi.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version