Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’yi vuran ‘bomba siklon’ 12 kişinin ölümüne yol açtı

ABD'yi vuran 'bomba siklon' 12 kişinin ölümüne yol açtı


ABD’de son yılların en büyük kar fırtınası yaklaşık 200 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi etkisi altına aldı.

Noel tatili öncesi Kuzey Kutbu’ndan gelen dondurucu soğuk ve fırtına meteoroloji uzmanlarınca “bomba siklon” diye adlandırılıyor. Bomba siklon terimi basıncın 24 saatte en az 24 milibar düştüğü siklona (güçlü fırtına) verilen isim. Ani basınç düşüşüyle birlikte siklon hızla kuvvetleniyor.

EN AZ 12 KİŞİ FIRTINA SEBEBİYLE ÖLDÜ

Ülke genelinde kar fırtınası kaynaklı yaşanan kazalarda en az 12 kişinin öldüğü açıklandı. Ohio eyaletinde yaklaşık 50 aracın yaptığı zincirleme kazada dört kişi öldürken, Oklahoma eyaletinde yaşanan fırtına kaynaklı kazalarda üç kişi öldü. Kentucky eyaletinde de yolların buz tutuması sonucu meydana gelen kazalarda üç kişinin öldüğü açıklandı. Missouri eyaletinde aracı kazada ters dönen kişi yaşamını yitirirken, Teksas eyaletinde uzun süre dondurucu soğuğa maruz kalan bir kişinin öldüğü belirtildi.

1,5 MİLYON KİŞİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Cuma gnü ABD genelinde 1 buçuk milyondan fazla kişinin elektriği kesilirken aynı gün 5 bin 600’den fazla uçuş iptal edildi, çok sayıda kişinin Noel nedeniyle yapacağı tatil planları aksadı.

BİRÇOK BÖLGEDE DÜŞÜK SICAKLIK REKORU KIRILDI

Fırtınanın 3 bin 2000 kilometrelik alanda, Teksas’tan Kanada’nın Quebec eyaletine kadar etkili olduğu açıklandı. Kanada’nın Ontario ve Quebec eyaletlerinde de yüz binlerce kişinin elektriği kesildi. Ülkenin geri kalan eyaletlerinde de aşırı soğuk hava ve kış fırtınası uyarıları yapıldı.

On yıllar sonra en soğuk Noel’ini yaşayan ABD’nin Montana eyaletinde bulunan Elk Park’ta hava sıcaklığı -45 santigrat derece olarak ölçülürken, Kansas’ta 2000 yılından beri en düşük hava sıcaklığı -35 olarak kaydedildi. Colorado eyaletine bağlı Denver kentinde 1990’lı yıllardan bu yana en düşük sıcaklık -31 C ile ölçüldü. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version