Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’de kar fırtınası hayatı felç etti: En az 60 ölü

ABD'de kar fırtınası hayatı felç etti: En az 60 ölü


– ABD’nin büyük bir kesimini etkisi altına alan kar fırtınası devam ediyor. Ülke genelinde çoğu New York eyaletinden olmak üzere en az 60 kişinin fırtına nedeniyle öldüğü açıklandı. Dondurucu soğuklarla birlikte seyreden fırtınanın en çok etkili olduğu ve kar kalınlığının bir buçuk metreye yaklaştığı New York eyaletine bağlı Buffalo kentinde araçların trafiğe çıkışı yasaklandı. ABD’liler yoğun ve uzun kar yağışı korkusuyla marketlerdeki temel gıda malzemelerini tüketti, marketlerin rafları boşaldı. Yerel kaynaklara göre bir süper markette yağmalama olayları da yaşandı.

ABD genelinde milyonlarca kişi kar fırtınası nedeniyle elektriksiz kalırken, kar fırtınasında mahsur kalan Buffalo kentinin bazı sakinleri Noel’i itfaiye binalarında kutladı. New York’a bağlı Erie İlçe yöneticisi Mark Poloncarz, yaptığı açıklamada, ilçede elektrikleri kesik olan ev ve iş yerlerinin yüzde 94’üne elektrik verildiğini ancak halen 12 bin ev ve iş yerinde elektriklerin kesik olduğunu belirtti.

YENİ BİR YAĞIŞ DALGASI YOLDA

Erie İlçe yöneticisi Poloncarz, gün içinde de yaklaşık 20 santimetre kalınlığında kar yağmasını beklediklerini ifade ederek, “Bu korkunç bir durum. Sokakları açmaya ve temizlemeye ve henüz temizlenmemiş alanlara girmeye çalıştığımız için bu iyi olmadı” dedi. Poloncarz, “Her yerde yolda kalmış araçlar bulunduğunu ve çoğunun ters yöne baktığını” belirtti. Mark Poloncarz, “Tamamen kara gömülmüş durumda olan araçları bulundukları yerden çıkarıp çekmenin zaman alacağını” sözlerine ekledi.

NBC: ABD GENELİNDE ÖLENLERİN SAYISI 60’A YÜKSELDİ

Erie ilçesinde kar fırtınasında ölenlerin sayısının bir günde 13’ten 27’ye yükseldiği bildirildi. Associated Press ajansının ülke genelinde topladığı verilere göre New York’ta kar fırtınası kaynaklı ölü sayısı 27’ye çıkarken, Ohio’da 10, Kansas ve Kentucky’de üçer, Colorado’da iki, Missouri, Tenessee ve Wisconsin’de birer kişi olmak üzere ölenlerin sayısı 48’e ulaştı. ABD’de yayın yapan NBC televizyonu ise yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde ölü sayısının en az 60 olduğunu duyurdu.

ABD BAŞKANI JOE BIDEN ACİL DURUM İLAN ETTİ

Twitter hesabından bir açıklama yapan ABD Başkanı, “Kalbim bu tatil hafta sonunda sevdiklerini kaybedenlerle beraber” dedi.

ABD Başkanı, New York Eyaleti’nde ‘acil durum’ ilan ederek New York’a federal hükümetin yardım edeceğini duyurdu.

200 MİLYON KİŞİ KAR FIRTINASINDAN ETKİLENDİ

Kanada’daki Büyük Göller bölgesinden Meksika sınırındaki Rio Grande’ye kadar kapsamı genişleyen “ölümcül kar fırtınası” ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını olumsuz etkiledi. Uçuş takip sitesi FlightAware, ABD’de son dört günde yaklaşık 13 bin uçuşun iptal edildiğini bildirdi.

HAYATTA BİR KEZ GÖRÜLEBİLECEK ŞİDDETTE BİR SOĞUK

ABD’de, 21 Aralık’ta ulusal ve yerel hava raporlama kurumları, ‘nesilde bir kez görülebilecek’ şiddette soğuk ve karlı hava şartları konusunda uyarıda bulunmuştu. Ulusal Hava Durumu Servisi (NOAA), ülkenin bazı bölgelerinde son 40 yıldır yaşanmamış soğuk hava şartlarının yaklaştığını duyurmuştu.

Hava durumu servisi, “Yoğun kar yağışının, seyahatleri çok zor veya imkansız hale getirebileceğine ve hayati tehlike oluşturabileceğine” belirtmişti. Ayrıca, soğuk havanın etkisiyle oluşacak fırtınasının, ülkenin Kanada sınırındaki Büyük Göller bölgesinde üçüncü kategorideki kasırganın basıncına eş değer olacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Fırtına nedeniyle New Jersey’nin Manhattan’a bakan kıyı şeridindeki bazı hastane ve iş yerlerinin giriş katları taşan Hudson Nehri’nin suları altında kalırken, sele maruz kalan birçok araç zarar görmüştü. Queens ve Brooklyn’in kıyı bölgeleri de yükselen okyanus sularından zarar görürken şiddetli rüzgarın getirdiği dalgalar kıyı şeridindeki bazı caddeleri ve yaşam alanlarını kullanılamaz hale getirmişti. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version