Amerika Birleşik Devletleri’nde Covid-19 salgını nedeniyle uygulanmakta olan ve hastalığın yayılmasının önlenmesi amacıyla sığınmacıların geri gönderilmesine imkan veren yasal düzenleme 21 Aralık çarşamba günü sone eriyor.
Euronews’ye yer alan habere göre, Title 42 (42 sayılı kanun) olarak bilinen yasal düzenleme, bir mahkeme kararı nedeniyle çarşamba gününden itibaren göçmenlik yetkilileri tarafından sığınmacıların sınır dışı edilmesinde kullanılamayacak.
Halk sağlığını gerekçe gösteren yönetmeliğin yürürlükten kalkması ile özellikle güney sınırından ülkeye giriş yapan sığınmacı sayısında artış yaşanması bekleniyor.
Düzenleme, Mart 2020’den bu yana güney sınırından ABD’ye giriş yapmak isteyen 2 buçuk milyondan fazla sığınmacının sınır dışı edilmesinde aracı oldu. Ancak yetkililer bu sayının birkaç kez sınır geçişi yapmak isteyenleri de kapsadığına dikkat çekiyor.
Title 42 nedir?
Düzenleme, Donald Trump‘ın başkanlığı döneminde, koronairüs salgınının okulların kapanmasına, hastanelerin dolup taşmasına neden olmaya başladığı Mart 2020’de ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) tarafından getirildi.
Göçmenlerin tutulduğu merkezlerin karantina ve sosyal mesafeye uygun olmaması sebebiyle sınır personelinin ve diğerlerinin hayatının tehlikeye atılabileceğine dikkat çeken yönetmelik, virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi’ne sığınmacılar da dahil, göçmenlerin derhal sınır dışı edilmesine imkan veriyor.
Trump’ın göç sayısını sınırlandırma arayışında olduğu bir dönemde yürürlüğe giren düzenlemenin koronavirüsün yayılmasını azaltmak amacıyla güney ve kuzey sınırından ülkeye giriş yapan sığınmacıların sayısını sınırlandırmayı hedefliyordu.
Eski Başkan Trump’ın birçok sınır politikasında değişikliğe giden ABD Başkanı Joe Biden, bu kuralın özellikle güney sınırındaki eyaletlerde uygulanmasına devam etti. Ancak bir grup sığınmacı, Nisan 2022’de CDC’nin yaygınlaşan aşı ve tedavi imkanları sebebiyle bu kurala gerek duyulmadığını ifade etmesi üzerine dava açtı.
Uzun süreli dava sürecinin ardından Washington’daki bir federal mahkeme, yönetmeliğin 21 Aralık 2022 itibarıyla kaldırılmasına hükmetti. Biden yönetimi bu hükmü temyize taşımama kararı aldı. Bir grup Cumhuriyetçi eyaletin “Title 42″nin kaldırılmasının “sınırda büyük bir felakete neden olacağı” gerekçesiyle açtığı temyiz davası da mahkemede reddedildi.
Title 42 nasıl uygulanıyordu?
Düzenleme, Mart 2020’den bu yana güney sınırından ABD’ye giriş yapmak isteyen 2 buçuk milyondan fazla sığınmacının sınır dışı edilmesinde aracı oldu. Ancak yetkililer bu sayının birkaç kez sınır geçişi yapmak isteyenleri de kapsadığına dikkat çekiyor.
Biden yönetimi, tek başına seyahat eden çocukları Title 42’den muaf tutarken, yönetmeliği tek başına seyahat eden yetişkinler ve aileler için kullanıyordu. Ülkeler açısından da eşit olmayan bir uygulama göze çarptığı belirtiliyor.
Title 42’nin kalkmasından sonra ABD sığınma politikasına göre bütün sığınma talep edenler ilgili yetkililer tarafından mülakata alınarak kendi ülkelerinde korkmalarına neden olacak bir yasal kovuşturma sürecine maruz kalıp kalmayacaklarını belirlenecek. Sığınma için gereklerinin olduğunun tespit edilmesi halinde nihai karar verilene kadar ABD’de kalmalarına izin verilecek.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***