Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD enflasyon hız kesti, altın hareketlendi

ABD enflasyon hız kesti, altın hareketlendi


ABD’de enflasyon kasım ayında hız kesti. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,1’le (beklenti yüzde 0,3’tü) tahminlerin altında kaldı. Yıllık artış ise yüzde 7,1 (beklenti yüzde 7,3’tü) oldu. Çekirdek enflasyon da aylık bazda yüzde 0,2, yıllık yüzde 6 artarak tahminlerin altında gerçekleşti. Beklenti, aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 6,1 artıştı.

Enflasyondaki yavaşlamada, enerji fiyatlarındaki gerilemenin gıda maliyetlerine etkisi ağırlıklı bir rol oynadı. Enerji fiyatları yüzde 1,6 düşerken gıda fiyatları yüzde 0,5 yükseldi.

50 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞ BEKLENİYOR

Bu gelişmeyle birlikte ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı hızını yavaşlatması beklentisi güçlendi. Yarın ki toplantıda en güçlü ihtimal olarak 50 baz puanlık artış öne çıkmış durumda. Fed enflasyona karşı son 4 toplantıda 75’er baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ

Fed’in faiz artışını yavaşlatacak olmasıyla doların bir miktar zayıflayacağı hesabı, altına yaradı. Altının ons fiyatı yaklaşık yüzde 2 artarak, 1815 dolar oldu. İç piyasada da çeyrek altın aynı oranda prim yaparak, 1790 liraya yükseldi.

ALMANYA’DA ENFLASYON YÜZDE 10’A GERİLEDİ

Öte yandan Almanya Federal İstatistik Ofisi de, kasım ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede bu yılın ekim ayında yüzde 10,4 olan yıllık enflasyon kasımda yüzde 10’a geriledi. Ekim ayında yüzde 0,9 düzeyinde olan aylık enflasyon ise kasımda yüzde 0,5 düzeyinde gerçekleşti. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version