Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

97 yaşındaki eski Nazi kampı sekreteri, 10 bin kişinin öldürülmesinde rol oynadığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı

97 yaşındaki eski Nazi kampı sekreteri, 10 bin kişinin öldürülmesinde rol oynadığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı


ENSAR NUR | TR724 HABER

Bugünkü Polonya sınırları içinde bulunan Stutthof yahudi toplama kampı komutanı Paul Werner Hoppe’nin sekreterliğini yapan Irmgard Furchner, yaklaşık 77 yıl sonra suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırıldı.

97 yaşındaki Furchner, Nazi rejimi altında işlenen suçlar nedeniyle Almanya’da onlarca yıl sonra yargılanan ilk kadın oldu. Eylül 2021’den bu yana Almanya’nın kuzeyindeki Itzehoe’de bulunan mahkemede yargılanan Furchner, duruşmaların açılış gününde kaçarak davadan kurtulmaya çalışmıştı. Mahkemeye gelmemek için kaldığı yaşlılar evinden bir taksiyle ayrılmış ancak birkaç saat sonra bulunmuştu.

Bugün kararını açıklayan mahkeme, eski toplama kampı sekreterini iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırdı. Irmgard Furchner, Stutthof toplama kampında 10 binden fazla kişinin ölümünde rol oynamaktan suçlu bulundu.

Mahkumiyet kararı, davanın “istisnai tarihi önemine” vurgu yapan savcılığın talebi doğrultusunda, her şeyden önce “sembolik” bir karar oldu.

Furchner, tekerlekli sandalyesinde oturarak dinlediği kararın açıklanması sırasında hazır bulundu. Aralık ayındaki son duruşmalardan birinde üzüntülerini dile getirmesi dışında mahkeme önünde konuşmayan kadın, “Olan her şey için özür dilerim. O sırada Stutthof’ta bulunduğum için pişmanım” demişti.

Savcı Maxi Wantzen mütalaasında, olaylar sırasında 18-19 yaşlarında olan ve kamp komutanı Paul Werner Hoppe’nin yanında sekreter olarak çalışan Furchner’in kampın insanlık dışı sisteminde “temel öneme sahip” bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Avukatları, Stutthof’taki sistematik cinayetler hakkında bilgi sahibi olduğunun kanıtlanamadığını savunarak Furchner’in beraatini talep etmişti.

Furchner katliamlarda kritik bir roldeydi

Gdansk yakınlarında bulunan ve yaklaşık 65 bin kişinin öldüğü Stutthof kampında “Yahudi esirler, Polonyalı partizanlar ve Sovyet savaş esirleri” sistematik bir şekilde öldürülmüştü.

Kamptaki mahkumların çoğu açlık, susuzluk, tifüs gibi hastalıklar ve zorla çalıştırılmaktan kaynaklanan yorgunluk gibi sebeplerden ölürken, diğer mahkumlar da gaz odalarında veya vurularak öldürülmüştü.

Savcıya göre, işlenen suçlar Furchner’in parçası olduğu ofis sistemi olmadan mümkün olamazdı. Komutanın güvenine sahipti ve gizli olduğu düşünülen tüm belgelere erişimi vardı.

Soykırıma karışan düşük rütbeli Naziler on yıllar sonra bile olsa yargılanıyor

İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden yetmiş yedi yıl sonra, Almanya’nın hala hayatta olan eski Nazi suçlularını aramaya devam etmesi, adalet sisteminin geç de olsa artan ciddiyetini gösteriyor.

1943’te Sobibor kampında gardiyan olarak görev yapan John Demjanjuk’un 2011’de 5 yıl hapse mahkum edilmesiyle oluşan emsal, artık gardiyandan muhasebeciye kadar herhangi bir toplama kampı yardımcısının on binlerce cinayette suç ortaklığı yapmaktan yargılanmasını mümkün kılıyor. Geçtiğimiz Haziran ayında da, Berlin’in kuzeyindeki Sachsenhausen toplama kampında 101 yaşında eski bir gardiyan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Furchner, Nazi rejimi altında işlenen suçlar nedeniyle Almanya’da onlarca yıl sonra yargılanan ilk kadın oldu. Nazi suçlarına karışan çok az sayıda kadın yargılandı. Adolf Hitler’in özel sekreteri Traudl Junge 2002’deki ölümüne kadar hiç yargılanmadı. Bu anlamda karar, sembolik olarak önem arz ediyor.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version