Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

6 yaşındaki çocuğun ‘evlendirilmesi’ Meclis gündeminde: Cemaatle ilgili ne yapıldı?

6 yaşındaki çocuğun ‘evlendirilmesi' Meclis gündeminde: Cemaatle ilgili ne yapıldı?


ANKARA – Meclis’te Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müridiyle “evlendirmesinin” araştırılmasını ve Bakan’ın Meclis’i bilgilendirilmesini isteyen siyasi partiler, “Bu cemaatlerle ilgili ne yapılıyor? Şu ana kadar bir işlem yapıldı mı?” diye sordu. 

 

Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü oturumu, gergin başladı. İsmailağa Cemaati’nin kollarından biri olan Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını müridi Kadir İstekli ile “evlendirmesi” Genel Kurul’da tartışma konusu oldu. 

 

‘BAKAN MECLİSİ BİLGİLENDİRMELİ’

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, oturumun açılmasının ardından söz alarak, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Basını yakından takip ediyoruz” açıklamasına tepki göstererek, ilgili bakanın Meclis’e gelerek bilgilendirmede bulunması gerektiğini söyledi. 

 

‘CEMAATLERLE İLGİLİ NELER YAPILIYOR?

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, ilgili bakanlığın açıklama yapması talebini dün Genel Kurul’da dile getirdiklerini anımsatarak, “İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nda bir çocuk istismarı günlerdir Türkiye kamuoyunu adeta sallıyor ve bu konuda açıkçası yanıtlanmayan çok soru var. Yetkililer hiçbir açıklama yapmadı; dün de buradan sorduk. 6 yaşında bir kız çocuğunun gelinlikle fotoğrafları kamuoyuna yansıdı, dehşet verici hakikaten, yani ‘insanım’ diyen herkesin bunun karşısında mutlaka insanlıktan yana tutum alması gerekiyor. Bu cemaatlerle ilgili ne yapılıyor? Şu ana kadar bir işlem yapıldı mı? Ortada, bir kovuşturmaya yer olmadığına dair karar var” dedi. 

 

Beştaş, devamında sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortada bu kız çocuğunun sonradan 13 yaşında evlendirildiğine, ebeveynlerinin bu evliliğe onay verdiğine, kemik yaşının başka birinin kemik incelemesine girerek 21 yaşında tespit ettirildiğine ve bu kız çocuğunun evlendirildikten sonra hastalanması üzerine doktorun kendisini adli kurullara sevk ederek, bir suç olduğunu, bir istismar olduğunu bildirerek açığa çıkan bir çocuk istismarı var. Bu, yıllarca devam etmiş. Bu konuda iktidar sözcülerinin, burada bulunan Kültür ve Turizm Bakanı’nın ve sizlerin ilgililerle görüşerek kamuoyuna, bizlere, Türkiye toplumuna bir açıklama yapması ve bu cemaate ne yapıldı, ilgililer hakkında soruşturma başlatıldı mı, tutuklama var mı diye bir bilgilendirme talebini biz de yineliyoruz.”

 

AKP’Lİ ZENGİN ‘CEMAAT’ DEMEK İSTEMEDİ

 

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise, “cemaat” kelimesini kullanmak istemediğini belirterek, olayı kınadı ve olayı takip ettiklerini söyledi.

 

CEZASIZLIK POLİTİKALARINA DİKKAT ÇEKİLDİ 

 

Bunun üzerine yeniden söz alan Beştaş, iktidarın benzer olayları örtbas etmesi ve açılan davaların cezasızlıkla sonuçlanmasını hatırlattı. 

 

MHP’NİN RAHATSIZLIĞI

 

Oturumda söz alan MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, cemaat üzerinden yürütülen tartışmalardan rahatsızlığını dile getirerek, “Kimsenin inanç ve değerlerine karşı saygısızlık ve saldırı durumuna götürecek provokatif zemine çekilmemesi önemlidir” dedi. 

 

İKTİDAR VE YARGININ TUTUMU 

 

Daha önce benzer vakaların gündeme geldiğini ifade eden Beştaş, “Her seferinde münferit vaka olarak değerlendirildiği için bu günlere geldi. HDP olarak bu tür durumlara dair araştırma ve soru önergelerimiz var. Ancak kabul edilmiyor. Bu erkek egemen sistemle ilgili bir meseledir. Burada iktidar ve yargının tutumu bu meselelerin küçülmesine değil, büyümesine yol açıyor. Çocuk istismarları meselesi, yargının her seferinde çocukları değil, failleri koruyan kararlara imza attığını, siyasetin de kararlı durmadığını görüyoruz. Araştırma önergemiz var, bir an önce ortak Araştırma Komisyonu’nun kurulması, bütün boyutlarıyla araştırılmasını bekliyoruz. Çocuklarımız diyoruz, ama çocuklarımızın ebeveynlerinden de söz ediyoruz. Bu anlayışı amasız fakatsız mahkum etmemiz gerekiyor” diye belirtti. 

 

ARAŞTIRMA İÇİN ERDOĞAN’A DANIŞILACAK

 

AKP’li Özlem Zengin, konunun siyasete adalet edilmek istendiğini belirterek, “Bu konu siyasetin malzemesi olamaz. Siyaset üstü malzemedir” diyerek, araştırılması için AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a danışacağını söyledi.

Söz alan CHP’li Özel, olayın siyasetin gündemi olduğunu belirterek, “Bu tip olaylar siyasetin gündemi değilse, hiçbir şey olamaz. Bu partiler arası rekabet değil, bu tür olaylar bir daha yaşanmasın diye siyaset yapılıyor. Biz bunlara müdahil olalım diye buradayız” ifadelerini kullandı. 

 

AKP’NİN SORUMLULUĞU 

 

AKP’li Zengin’in partisinin eleştirilemeyeceğini ifadelerine karşı CHP’li Özel, istismar faili Nurettin Yıldız’ın Milli Eğitim Müdürlüğü’ne getirilmesini hatırlatarak, AKP’nin istismar olaylarında sorumluluğuna işaret etti. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version