Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

2022’de 67 gazeteci öldürüldü, en tehlikeli yer Ukrayna

2022'de 67 gazeteci öldürüldü, en tehlikeli yer Ukrayna


Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından cuma günü yayımlanan yeni bir rapora göre 2002’de dünya genelinde 67 gazeteci ve medya çalışanı görevini yaparken öldürüldü.

Rusya-Ukrayna savaşı, Meksika ve Haiti’deki çete şiddeti 2022’de öldürülen gazeteci ölümlerinin artmasına yol açtı.

IFJ bu rakamı gecen yıl 47 olarak olarak açıklamıştı. Gazeteci cinayetlerinde 2021’den beri yüzde 43’lük bir artış yaşandı.

UKRAYNA’DA 12 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

IFJ’ye göre bu yıl Ukrayna’da çoğu Ukraynalı olmak üzere 12 gazeteci öldürüldü. Ülkenin şu anda gazeteciler için “en tehlikeli yer” olduğu vurgulandı.

19 Şubat’ta İzmit’teki ofisinde uğradığı saldırıda öldürülen Ses Kocaeli haber sitesinin sahibi Güngör Aslan da IFJ’nin öldürülen gazeteciler listesinde yer aldı.

Rapora göre 67 cinayetten sekizi özellikle hedef gözetilmeden gerçekleşirken, Amerika kıtasında 29, Avrupa’da 13, Afrika’da 5, Asya Pasifik’te 16, Ortadoğu ve Arap dünyasında 5 gazeteci öldürüldü.

IFJ Pakistan’daki siyasi kriz esnasında bu yıl 5 gazetecinin öldüğünü kayıt altına alırken, Kolombiya ve Filipinlerde de gazetecilere yönelik tehditlere karşı uyardı.Al Jazeera muhabiri Şirin Abu Akile’nin bir Filistin’de haber yaparken vurulduğu da hatırlatıldı. Akile’nin İsrail tarafından vurulduğunu savunan Al Jazeera bu hafta Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Akile’nin ölümünün soruşturulması için resmen başvuru yapmıştı.

TÜRKİYE CEZAEVİNDEKİ GAZETECİ SIRALAMASINDA ÜÇÜNCÜ

Brüksel merkezli federasyon, çoğunluğu Türkiye, Myanmar ve Çin’de olmak üzere dünya genelinde 375 gazetecinin de cezaevinde olduğunu duyurdu.

Çin ve Hong Kong’da 84, Myanmar’da 64, Türkiye’de en az 51 gazetecinin hapiste olduğu kaydedildi. Geçen yıl hapisteki toplam gazeteci sayısı 365 düzeyindeydi.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger yaptığı yazılı açıklamada “Harekete geçilmemesi, yalnızca serbest bilgi akışını bastırmaya çalışanları cesaretlendirecek ve güç ve etkiye sahip olanların açık ve kapsayıcı bilgi akışının önünde durmamasını sağlamak da dahil olmak üzere, insanların liderlerinden hesap sorma yeteneklerini baltalayacaktır” dedi. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version