Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

2022 Lantos İnsan Hakları Ödülü Enes Kanter Freedom’a verildi

2022 Lantos İnsan Hakları Ödülü Enes Kanter Freedom’a verildi


Vakfın başkanı Katrina Lantos Swet, ödül öncesi “Ben, Enes Kanter Freedom örneğinin, her birimize kendi hayatımızda daha cesur olmak ve herkesin hakkını savunma konusunda Enes gibi dimdik durmak için ilham vermesini umuyorum” dedi.

Misyonunu “Tüm insanların dinini, inancını özgürce yaşaması için mücadele etmek ve insan haklarının asil bayrağını dünyanın her köşesine taşımak” olarak açıklayan Lantos Vakfı, 2022 İnsan hakları ödülünü Enes Kanter Freedom’a takdim etti. Lantos İnsan Hakları Ödülü, dünya çapındaki insan hakları ihlallerine dikkat çeken ve bunlarla savaşmaya kararlı kişilere veriliyor. Bu ödül daha önce Tibet’in Ruhani Lideri Dalai Lama, Hillary Clinton gibi dünya çapında tanınan ünlü isimlere verilmişti.

“İNANCIMIZ KORKULARIMIZDAN DAHA BÜYÜK OLMALI”

Washington DC’de düzenlenen, kalabalık ve seçkin davetlilerin olduğu bir törenle ödülünü alan Enes Kanter Freedom’un yaptığı konuşma, katılımcılar tarafından sık sık alkışlarla kesildi. Konuşmasında; İnsanlar hep kariyerimi kaybetmemden bahsedip duruyor ama ben Türkiye’de yaşanan zulümler hakkında konuştum. Son on yıldır ailemi görmedim. Yani benim için kariyerimi feda etmek, bunlarla kıyaslandığında pek önemli değil. Eğer güzellikleri tüm dünyaya ulaştırmak istiyorsak, inancımızı korkularımızdan daha büyük hale getirmeliyiz.” Uygur halkının uğradığı zulmünün detaylarını öğrenip dünyaya duyurmaya nasıl karar verdiğini anlatırken davetlileri hüzünlendiren Freedom, NBA’nin kendisine yaptığı ayakkabı baskını nasıl aştığını anlatırken salonu kahkahaya boğdu.

ÖDÜL, NEDEN ENES’E VERİLDİ?

Lantos Vakıfı resmi sitesinde bu ödül için neden Enes Kanter Freedom’u tercih ettiklerine dair uzun bir yazı yayınladı. Enes’in mücadelesine övgüler yağdıran vakıf gerekçelerini şu şekilde açıkladı; “Temel insan haklarını savunmadaki açık sözlü savunuculuğu ve diktatörleri keskin eleştirisi nedeniyle, insan hakları camiasının takdirini aynı zamanda otoriter rejimlerin nefretini kazandı. NBA’nin önde gelen takımlarında forma giyerken aktivizmi için yüksek bir bedel ödedi. Türkiye 2017’de vatandaşlığını iptal etti ve Türk hükümeti onun arkadaşlarını ve ailesini hedef aldı. Çin, açık sözlü savunuculuğuna, o zamanki NBA takımı Celtics’in maçlarını sansürleyerek misilleme yaptı. NBA, o ülkede meydana gelen insan hakları ihlallerini dile getiren bir sporcunun yanında yer almaktansa, Çin’in iradesine boyun eğmeye ve gücünü harcamaya daha istekli olduğunu gösterdiğinden, profesyonel basketbol kariyeri defalarca engellerle karşılaştı.

Profesyonel sporcuların yanlış bir şey söyleme ve gıpta ile bakılan sponsor sözleşmelerini veya kadrodaki yerlerini kaybetme korkusuyla yaşadıkları bir çağda, Enes Kanter Freedom, platformunu ve nüfuzunu kullanarak ayağa kalkıp dimdik duran ender sporculardan biri oldu. Onu, acımasız rejimler ve korkak spor takımları hedef tahtasına koyduğunda bile o, insan hakları ihlallerini duyurmaktan asla vazgeçmedi.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version