Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

15 yıl hapsi istenen HDP’li Güzel’in vekilliği düşebilir: Gerekçe “devamsızlık”

Komisyondan Semra Güzel için ‘vekilliği düşürülsün’ kararı


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in, dokunulmazlığının kaldırılmasını takiben TBMM Genel Kurulu’nda milletvekilliğinin düşürülmesi talebi görüşüldü.

Hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP’li Semra Güzel’in “devamsızlık” nedeniyle milletvekilliği düşürülmek isteniyor.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Semra Güzel adına TBMM’de savunma yaptı. Tiryaki, Güzel’in, öldürülen PKK’lı teröristle fotoğraflarının, bilgilere ulaşma yetkisi olan biri veya birileri tarafından basına servis edildiğini iddia etti.

Tiryaki, 2014’te çekildiği belirtilen, 2017’den beri ise güvenlik birimlerinin ve cumhuriyet savcılıklarının elinde olduğu iddia edilen fotoğrafların basına servis edilmesi ve ardından 8 Ocak 2022’de yayımlanmasıyla Semra Güzel’in hedef gösterildiğini, “lekelenmeme hakkının” ihlal edildiğini savundu.

TBMM Genel Kurulu’nda 1 Ekim 2018’den 18 Ekim 2022’ye kadar 448 birleşim, 1985 oturum gerçekleştirilirken, 11 yoklama yapıldığına dikkati çeken Tiryaki, oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç’e, “Sayın Başkanvekili, 550 milletvekiline bakarak mı tereddüde düştünüz? Açıkça Anayasa 96’yı ihlal ettiniz, açıkça İç Tüzük 57’yi ihlal ettiniz.” diye seslendi.

Serbest Görüş:

 

Meclis Başkanvekili Bilgiç ise “Başkanlık Divanı ve başkanvekillerinin yapmış oldukları uygulamaların tamamı hem Anayasa’ya hem İçtüzük hükümlerine uygundur.” karşılığını verdi.

Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olduklarını söylediklerini belirterek, “Vakaya özel olarak silahlı bir ton fotoğraf, terör örgütü mensubiyeti… Ağırlıklı olarak milletvekillerimizin, partimizin görüşü nasıl şekillendi kamuoyunun malumu.” sözlerini sarf etti.

İçtüzüğün bir maddesinin kişiye özel uygulandığını söyleyen Özel, mahkeme kararından önce ceza tatbik edilmesinde sakınca gördüklerini kaydetti.

Meclis Başkanvekili Bilgiç, görüşmelerin tamamlandığını belirterek, Komisyon Raporu’nun açık oylamasının 24 saat geçtikten sonra yapılacağını bildirdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version