Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uzmanlar net konuştu: Enerji boşaldı, yakın zamanda 5’in üzerinde bir deprem mümkün gözükmüyor 

Uzmanlar net konuştu: Enerji boşaldı, yakın zamanda 5’in üzerinde bir deprem mümkün gözükmüyor 


Merkez üssü Düzce Gölyaka olan deprem, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Kırılan fayın, Kuzey Anadolu fay hattının bir parçası olması nedeniyle depremin bu kadar geniş bir alanda hissedildiği belirtiliyor. Yerin 10.6 kilometre altında olarak kaydedilen depremde 1’i ağır 68 kişinin yaralandığı açıklandı. Can kaybı olmaması en büyük teselli.

Düzce’de yaşanan deprem, doğal olarak gözleri İstanbul’a çevirdi. Kamuoyu, depremin İstanbul’la bağlantısı olup olmadığını merak ediyor. Akademisyenlere göre söz konusu fayın İstanbul depreminin yaşandığı fayla alakası yok.

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, aynı fay hattında yaşansa da bu depremin, beklenen İstanbul depremi ile bir bağlantısı olmadığını söylüyor. Euronews’e konuşan Sözbilir, “1999 depreminde kırılan faylardan biri olan karadere fayı vardı ve bir parça kalmıştı, şimdi o parça kırıldı. İstanbul’un güneyindeki bir depremle bağlantısı yok. Kırılan parça Kuzey Anadolu fay hattının bir parçası, o nedenle genişçe bir alanda hissedildi. 20 saniye sürdü ve 8 şiddetindeydi.’’ diyor.

YAKIN ZAMANDA DAHA BÜYÜK BİR DEPREM YAŞANMAZ

Bu depremde kırılan fay parçasının önemli bir bölümünün 1999 depreminde kırıldığını hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir’e göre yakın süreçte bundan daha büyük bir deprem yaşanmaz, en fazla 5 büyüklüğünde artçı depremler olabilir: “Bu fay hattının önemli bir bölümü 1999 depreminde kırılmamışolsaydı sıkıntı büyüktü. Artık bu fayın kırılması için 200 yıl geçmesi lazım. Şimdi sadece en fazla 5 büyüklüğünde artçı depremler yaşanabilir.”

OKAN TÜYSÜZ: SIĞ BİR DEPREM 

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Düzce’nin Gölyaka depreminin hemen ardından HaberTürk canlı yayına katıldı. O da Sözbilir’le hemen hemen aynı şeyleri söyledi: “Bu deprem de 17 Ağustos’ta kırılan fayın ucunda meydana gelen bir deprem. Oldukça sığ. Sığ olması depremin yüzeyde şiddetli hissedilmesini sağlayan bir faktör. 6 büyüklüğü yıkıcı bir depremdir. 17 Ağustos’tan sonra bu bölgede bu ölçüde bir deprem beklenmiyordu. Bölgede daha büyük bir beklentimiz yok. 5 büyüklüğüne kadar artçıların olması mümkün. Gelen artçılarda hasar görmüş binaların daha çok hasar görmesi mümkün.”

NACİ GÖRÜR: BU BÖLGEDEKİ ENERJİ BÜYÜK ÖLÇÜDE BOŞALDI

Bilim Akademisi üyesi jeolog Prof. Dr. Naci Görür ise sosyal medya platformu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sarıdere-Gölyaka/Düzce’de 6,0 deprem oldu. 1999 depremleri KAF’ın bu kesimini Bolu Tüneline kadar kırmıştı. Biz bu hattın Bolu kesiminin de kırılmasını beklediğimize dair bir tweet atmıştık. Bugünkü deprem muhtemelen Gölyaka-Sarıdere arasında kırılmamış KD-GB uzanımlı kısımda oldu. Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version