Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkşeker Fabrikaları A.Ş.’nin 4 yıllık zararı 5,3 milyar lirayı aştı

Türkşeker Fabrikaları A.Ş.’nin 4 yıllık zararı 5,3 milyar lirayı aştı


Kar eden fabrikaları özelleştirilen Türkşeker Fabrikaları A.Ş’nin geçtiğimiz yıl dönem zararı 2,1 milyar TL’ye çıktı. Son 4 yıldaki toplam zarar 5,3 milyar lirayı aştı ki, bu rakamın içerisinde 2022 zararı yok! Şirketin özkaynakları ise eksi 3,2 milyar TL’ye kadar geriledi.

Türkşeker Fabrikaları A.Ş. ve bağlı ortaklıkları, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 20 Aralık 2000 tarihli kararıyla özelleştirme kapsamına alındı. 2007 yılında tüm kamu hisselerinin özelleştirme programına alınmasıyla kurum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlandı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, özelleştirme işlemlerini sürekli erteledi ve özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasının 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmasına karar verildi.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre özelleştirmede kurumun kıymetli taşınmazları ve kar eden fabrikaları genellikle pazarlık yöntemiyle özelleştirildi. Şekerde özelleştirme, nişasta bazlı şeker kullanımının artması gibi halk sağlığı açısından telafisi olmayan sorunları da içeren birçok sorunu da beraberinde getirdi.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ve bağlı ortaklıkları, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 20 Aralık 2000 tarihli kararıyla özelleştirme kapsamına alındı. 2007 yılında tüm kamu hisselerinin özelleştirme programına alınmasıyla kurum, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na bağlandı. Özelleştirme Yüksek Kurulu, özelleştirme işlemlerini sürekli erteledi ve özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasının 31 Aralık 2023’e kadar uzatılmasına karar verildi.

Özelleştirmede kurumun kıymetli taşınmazları ve kâr eden fabrikaları genellikle pazarlık yöntemiyle özelleştirildi. Şekerde özelleştirme, nişasta bazlı şeker kullanımının artması gibi halk sağlığı açısından telafisi olmayan sorunları da içeren birçok sorunu da beraberinde getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kamu işletmelerine yönelik mali raporlarına göre Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’nin dönem zararı yıllar itibarıyla şöyle kaydedildi:

2018: 1,35 Milyar TL

2019: 968,6 Milyon TL

2020: 969,8 Milyon TL

2021: 2,1 Milyar TL

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version