Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadına şiddetin en fazla olduğu ülke

Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadına şiddetin en fazla olduğu ülke


25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle Taksim ve Van gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kadınlar, yürüyüş ve eylem yapmak istedi. Fakat kadına yönelik şiddeti ve hak ihlallerini kınayan kadınların yolunu kesen polis kadınları darp etti ve gözaltına aldı. Peki Türkiye’nin kadın hakları karnesi nasıl? Kadınlar sokakta neden güvenle yürüyemiyor?

KADINA ŞİDDET EN ÇOK TÜRKİYE’DE

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2019 yılına ait toplumda kadına şiddet oranlarını yayımladı. OECD hayatında en az bir kez partnerinden fiziksel ya da cinsel şiddet görmüş kadınların verilerini topladı. Rapora göre, OECD ülkelerinde kadınların yüzde 22’si en az bir kez şiddete maruz kaldı.

OECD ülkeleri arasında en çok kadına şiddet Türkiye’de. Türkiye’deki kadınların yüzde 38’i hayatında en az bir kere cinsel veya fiziksel şiddete uğradı. Kadına şiddette Türkiye’nin ardından uyuşturucu sevkiyatları ile dünya gündemine gelen Kolombiya ve Kosta Rika yer alıyor. Kolombiya’da kadına şiddet oranı yüzde 37,4; Kosta Rika’da ise yüzde 36.

BATI ÜLKELERİNDE DE KADINA ŞİDDET ORANLARI YÜKSEK

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yüzde 35,6 ile kadına şiddette dördüncü sırada yer aldı. Ardından aynı oran Yeni Zelanda’da yüzde 35; Letonya ve Danimarka’da yüzde 32; Finlandiya’da yüzde 30 ve İngiltere’de yüzde 29 olarak sıralandı.

KANADA’DA KADINA ŞİDDET TÜRKİYE’DEN 20 KAT DAHA AZ

OECD ülkeleri arasında en az kadına şiddet açık ara farkla Kanada’da. Kanada’da kadına şiddet yüzde 1,9. Ardından Şili’de yüzde 6,7; İsviçre’de yüzde 9,8; Avusturya, Polonya, Slovenya ve İspanya’da yüzde 13.

KADINA ŞİDDETİ EN ÇOK KABUL EDEN ÜLKE ALMANYA

OECD’nin yayımladığı başka bir veriye göre Almanya kadına şiddeti en çok haklı bulan ülke. OECD; partnerinin yemeği yakması, onunla tartışması, ona haber vermeden dışarı çıkması, onu ihmal etmesi gibi nedenlerden kendisine vurmasını veya dövmesini haklı bulan 15-49 yaş arası kadınların verilerini topladı. Verilere göre OECD ülkelerinde kadına şiddetin kabulü yüzde 7,6.

Almanya’da kadına şiddeti haklı bulan kadın oranı yüzde 19,6. Arıdan Kore’de yüzde 18,4; Estonya’da yüzde 16,9; Slovenya’da yüzde 15,8 ve İsviçre’de yüzde 15,2. Bu ülkelerde kadına şiddetin kabulu bu kadar yüksek olmasına karşın, bu ülkelerde kadına şiddet oranının az olması dikkat çekti.

TÜRKİYE KADINA ŞİDDETİN KABULÜNDE 6. SIRADA

Listede 6. sırada yer alan Türkiye’de kadınların yüzde 13,3’ü partnerinden gelen şiddeti haklı buluyor. Ardından Finlandiya’da 11,2; Kolombiya’da yüzde 11,1; ABD’de yüzde 11; Şili’de yüzde 10,3; İngiltere ve İsveç’te yüzde 10,2.

Serbest Görüş:

 

DANİMARKA’DA KADINA ŞİDDETTE SIFIR TOLERANS

Danimarka’da kadına şiddet, kadınlar tarafından kabul edilmiyor. Fakat Danimarka’da kadına şiddet oranı yüzde 32. Ardından İrlanda’da kadına şiddetin kabulü yüzde 1; Belçika, Çekya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg ve Portekiz’de yüzde 2.

GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİ GÜVENDE HİSSETTİRMİYOR

Dünya genelinde kamuoyu araştırmaları yapan Gallup’un verilerine göre kadınların sokakta en az güvende hissettiği ülke Güney Afrika. Gallup, yaşadıkları şehirde geceleri yalnız yürürken kendilerini güvende hissetmeyen kadınların verileri topladı. Buna göre OECD ülkelerinde ortalama kadınların yüzde 32,3’ü sokaklarda güvende dolaşamıyor.

Gallup verilerine göre en güvensiz ülke yüzde 73,5 ile Güney Afrika. Ardından Brezilya yüzde 72,5; Arjantin yüzde 65; Kolombiya yüzde 59,5 ve Meksika yüzde 59,5; Şili yüzde 57,5 ve Kosta Rika yüzde 55,5. Bu verilere göre Güney Amerika ülkelerinde kadınlar güvenle sokakta gezemiyor.

TÜRKİYE’DE KADINLARIN YÜZDE 43 SOKAKTA GÜVENSİZ

Türkiye’de kadınların yüzde 43’ü yaşadıkları şehirde güvende hissetmediklerini belirtiyor. Türkiye bu oran ile dünya ülkeleri arasında 13. sırada yer alıyor.

KADINLARIN EN GÜVENLİ HİSSETTİĞİ ÜLKE NORVEÇ

Norveç’te kadınların yüzde 15,5’i geceleri sokakta yalnız yürürken güvende hissetmediklerini söylüyor. Ardından bir başka iskandinav ülkesi olan İsviçre’de aynı oran yüzde 17.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version