Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TOKİ’ye peşkeş çekilen arazi moloz yığınlarıyla doldu


RIHA – Riha’nın merkezinde TOKİ’ye peşkeş çekilen Büyükşehir Belediyesi arazisi, moloz yığınları ile doldu. 

 

AKP’li Riha Büyükşehir Belediyesi içinde yaşanan rant çatışmaları nedeniyle ortaya çıkan denetimsizlik, kent merkezinde çöp ve moloz yığınları oluşturdu. Belediye Çevre ve Koruma Daire Başkanlığı’nın denetimsizliği, merkez Haliliye ilçesindeki eski sanayi bölgesini, moloz dökme alanına çevirdi. Riha sanayinin kentin dışına taşınmasıyla birlikte Haliliye ilçesinde bulunan eski sanayi alanı yıkıldı. Büyükşehir Belediyesine ait yerin yıkılmasıyla boş büyük alan ortaya çıktı. Kent merkezindeki bu alana hafriyat, inşaat atıkları ve çöpler bırakılmaya başlandı. 

 

KENT MERKEZİNDEKİ ÇÖP VE MOLOZ YIĞINLARI

 

Ortaya çıkan yığınlarını sorduğumuz Halkların Demokratik Partisi (HDP) Riha Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Sıtkı Dursun, kentin AKP’li yönetim tarafından yağmalandığını söyledi. Haliliye ilçesinde oluşan moloz ve çöp yığınlarının toplandığı alanın büyükşehir belediyesine ait arazi olduğunu kaydeden Dursun, “Bu yerin bir yanında Urfa Büyükşehir Belediyesi’ne ait hizmet binası bulunuyor. Onun yanında Urfa Ticaret Odası, onun da yanında Urfa Valiliği ve Adalet Sarayı bulunuyor. Defalarca şehir merkezinde benzer sorunların olduğunu önergelerle meclis gündemine taşıdık. Fakat bu güne kadar herhangi bir adım atılmadı. Burayı moloz ve çöp yığınına çevirmişler. Yaz aylarında burada kokudan geçilmiyor. Kış aylarında ise yağan yağmurlarla çöplerdeki bütün pislikler hem toprağa karışıyor hem de hemen yanı başında bulunan dereye akarak Harran Ovası’na doğru gidiyor. Ortaya çıkan bu durum hem tarım arazilerine, hem kentte yaşayan halkımıza büyük zarar veriyor” dedi.

 

AKP-TOKİ RANTI

 

Kentin birçok noktasının denetimsizlikten dolayı çöp ve moloz yığınlarıyla dolduğunu dile getiren Dursun, “Burası denetimsizlikten dolayı bu hale geldi. Bu alanla ilgi rant çatışması sürüyor. AKP’li Urfa Büyükşehir Belediyesi tarafından TOKİ’ye veriliyor. TOKİ bu araziye göz dikmiş ve buraya bina dikmek istiyor. Büyük bir ticari rant sağlanmak hedefleniyor. Çünkü TOKİ’nin burada ev yapıp halka vermek gibi bir derdi yok. Bu alanın bir bölümünü yine TOKİ aldı ve lüks yapılar yapıldı. Bu alanı da lüks yapılarla doldurmak istiyorlar” diye konuştu.

 

HDP’li meclis üyeleri olarak ortaya çıkan boş arazilerin park ve yeşil alana çevrilmesi için belediye meclisine önergeler verdiklerini kaydeden Dursun, “Biz HDP’li meclis üyeleri olarak buranın park alanına dönüştürülmesi için önergeler verdik. Buranın yeşil alan olarak Urfa halkına kazandırılmasını istedik. Maalesef burası yeşil alana çevrilmek yerine yandaşlara peşkeş çekiliyor. AKP’li Belediye kentimizi talan ediyor. Kenti kendine yakın kişilere vererek kenti yağmalıyor” ifadelerini kullandı.

 

BELEDİYE İNKAR ETMEDİ

 

Molozlara dair ulaştığımız Çevre ve Koruma Daire Başkanlığı’ndan bir yetkili, molozların kaçak döküldüğünü, sözkonusu alanlarda ayda bir temizlik yaptıklarını belirterek, moloz yığınlarının gözlerinden kaçtığını ileri sürdü. Yetkili, denetim olduğunu iddia ederek, yakaladıklarında cezai işlem uyguladıklarını belirtti. Alandaki devasa molozların 1-2 traktör olduğunu ifade eden yetkili, TOKİ iddialarına yönelik ise konuşmaktan kaçındı. 

 

MA / Ömer Akın

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version