Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Silopi’ye davet: Halklar kimyasal silaha karşı ortak mücadele yürütmeli


DİYARBAKIR – Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına karşı yarın Silopi’de gerçekleştirilecek yürüyüşe katılım çağrısında bulunan HDP ve DBP Diyarbakır il eşbaşkanları, “Silopi’ye akalım. Savaşa ve kimyasal kullanımına karşı sesimizi yükseltelim” dedi.

 

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik 17 Nisan’dan bu yana yürüttüğü savaşta HPG’ye karşı kimyasal silah kullanıma karşı, kamuoyunun tepkileri sürerken, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, yarın Şırnak’ın Silopi ilçesinde “İnsanlık Yürüyüşü” düzenleyecek.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, kimyasal silah kullanımına karşı halklara yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. 

 

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ceylan, kimyasal silah kullanımının uzun bir süredir gündemde olduğunu hatırlatarak, “Konuya dair Başur hükümeti (Federe Kürdistan) iyi bir inceleme yapmadı. En son paylaşılan görüntüler insanları ayağa kaldırdı. Söz konusu kullanılan silahlardan kaynaklı iki kişinin yaşamını yitirmesi Kürdistan, Türkiye ve uluslararası kamuoyunda ses getirdi” dedi.

 

‘GÖRÜNTÜLER NET’

 

AKP- MHP iktidarının görüntüleri inkar etmesine rağmen her şeyin ortada olduğunu dile getiren Ceylan, “İnkar ediyorlar, inceleme yapmıyorlar. Askerlerinin böyle bir silah kullandığını reddettiler. Ama bu işte uzman olanlar görüntüleri doğruladı. O görüntülerin normal savaş ortamında kullanılan silah olmadığını söylediler. Şebnem Hoca da inceleme yapılmasını talep etmişti. Kimyasal silahın tespit etmesi için tarafsız heyetler incelemeler de bulunsun ve rapor yayınlansın” diye konuştu.

 

‘SİLOPİ’YE AKALIM’

 

HDP olarak savaş ve ölümün karşısında durduklarını vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti: “Konuya dikkati çekmek için HDP, DBP, DTK ve TJA öncülüğünde Silopi yürüyüşünü önümüze koyduk. Bu yürüyüşle insanlar aydınlanacak. Öncelikli olarak da kimyasal silah kullanımını durduracağız. Sonrasında bu kirli savaşları durduracağız. Çünkü onlarca Kürt ve Türk çocuğu bu savaşta yaşamını yitiriyor. Bu yüzden halkımıza ve barış isteyenlere sesleniyoruz, ‘savaşa hayır diyorum ve barışı bu topraklara getireceğim’ diyenlere sesleniyoruz. Yarın Silopi’ye akalım. Savaşa ve kimyasal kullanımın karşı sesimizi yükseltelim. Barış çığlımızı Silopi’de haykıralım. Bu inançtayız ki o gün Silopi’de çok güçlü bir ses ortaya çıkacak.”

 

‘SAVAŞ SUÇUDUR’

 

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun ise, “Doğrusu uluslararası anlaşmalar, Cenevre Komisyonu ve bütün devletlerin uyması gereken bazı kurallar var. Bu kuralların en başında da herhangi bir şekilde kimyasal silahların kullanılmamasıdır. Ama yansıdığı kadarıyla Güney Kürdistan’da gerillaya karşı kimyasal silah kullanılıyor. Bu bir savaş suçudur. Bütün uluslararası kamuoyunun bu konuda dikkat etmesi gerekiyor ve dikkatlerini bu yöne çevirmeleri gerekiyor. Bunun içinde uluslararası kamuoyunun tepkisi yetmiyor. Kürtlerin ve bütün ezilen halkların Güney Kürdistan’da kullanılan kimyasal silaha karşı mutlaka bir mücadele yürütmeleri gerekiyor” diye belirtti.

 

‘MÜCADELE ETMELİYİZ’ 

 

Ortak ve güçlü mücadele önemine dikkati çeken Altun, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu mücadeleye bağlı olarak biz Kürtler, bunu protesto etmek için yarın Silopi’ye doğru bir yürüyüş başlatacağız. Yürüyüşümüzün ana amaçlarından birisi de gündemdeki savaş suçlarına karşı mücadele etmektir. Bütün Kürt halkına çağrımız şudur; kullanılan kirli savaş politikalarına karşı mutlaka örgütlenmeleri ve mücadelelerinde birleştirmeli. Bugün birlik zamandır. Bütün halkımızı bu yürüyüşe davet ediyoruz.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version