Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şerzan Kurt Öykü Yarışması’nda dereceye giren öyküler açıklandı

Şerzan Kurt Öykü Yarışması’nda dereceye giren öyküler açıklandı


 

ÊLIH – Şerzan Kurt 12’nci Öykü Yarışması’nda dereceye giren öyküler açıklanırken, Xwebûn Gazetesi’ne de Kürtçeye katkısından dolayı “Emek” ödülü verildi. 

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Êlih Şubesi’nin, Muğla Üniversitesi öğrencisiyken 12 Mayıs 2010 tarihinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren Şerzan Kurt adına düzenlediği 12’nci Öykü Yarışması’nın kazananları açıklandı. İnsan hakları ihlallerine dikkati çekmek ve edebiyata özgün yapıtlar kazandırmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, Kürtçe ve Türkçe dillerinde 50 başvuru yapıldı.  Başvuruları değerlendiren seçici kurul, ödül alan kişileri belirledi. Yarışmanın “Emek Ödülü” ise Kürt dili üzerindeki çalışmaları dolayısıyla Xwebûn gazetesine verildi.

 

XWEBÛN’A ‘EMEK ÖDÜLÜ’

 

Eğitim Sen Êlih Şubesi Eğitim, Kültür ve Sanat Sekreteri Baver Erişen, Kürtçe öykü dalında Seçici Kurulda yer alan Rengin Kardelen, Burhan Tek, Murat Dildar, Ferhadê Mihemed, Şêxo Fîlîk  ve Ömer Kurt (Şerzan Kurt’un babası. Oy kullanmamıştır) tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu Kenan Örmek’in “Qahwexane” ve Mem Artemêt’in “Wesîqeyên Salih” adlı öykülerinin ödüle değer görüldüğünü söyledi. Türkçe öykü dalında ise Birgül Sevinçli, Buket Arbatlı, Suzan Bilgen Özgün, Merve Yakut, Şengül Canve ile Nejla Kurt’tan (Şerzan Kurt’un annesi. Oy kullanmamıştır) oluşan seçici kurulun ise, ödüle Serdar Kömürcü’nün “Karadeniz” ve Eyyüp Epekinci’nin “Cango” adlı öyküleri değer bulduğunu belirten Erişen, bu sene gazete ve diğer çalışmalarını Kürtçe diliyle ortaya koyan Xwebûn Gazetesi’nin de “Emek” ödülüne layık görüldüğünü kaydetti.

 

KURT DAVASI

 

Êlih Şube Başkanı Nurettin Şimşek ise Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2’inci sınıf öğrencisiyken 12 Mayıs 2010 tarihinde polis memuru Gültekin Şahin tarafından katledildiğini hatırlatarak, “Sendikamızın eski başkanı Ömer Kurt’un oğlu Şerzan Kurt’un anısını yaşatmak ve dilin gelişimine katkı sağlamak için her yıl geleneksel olarak Eğitim Sen Batman Şube olarak öykü yarışması düzenlenmektedir. Kurt’un gerek öldürülme şekli gerekse davası ve dava sonucunda ortaya çıkan sonuç ile ilgili yaşanan haksızlık ve hukuksuzlukları kamuoyuyla paylaşmak hukuksuz uygulamaların önüne geçmek demokratik bir ülkenin tesis edilmesine katkı sağlamak amacındayız da aynı zamanda. Şerzan Kurt 19 Mayıs 2010 yılında hayata gözlerini yumdu. Pırıl pırıl bir gencin kolluk kuvvet tarafından öldürülmesi başlı başına üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur” diye konuştu.

 

CEZASIZLIK POLİTİKASI

 

Davanın Muğla’dan Eskişehir’e alınması davayı takip etmek üzere gelen ailenin ve avukatların sürekli faşist saldırılara maruz kaldığını hatırlatan Şimşek, “Katil polis memuruna verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezası kabul edilebilir bir durum değildir. Polis memurunu önce ağırlaştırılmış müebbet istenmesi ardından ağırlaştırılmış yaralama suçundan cezanın verilmesi hukuksuzluğun ta kendisidir. Yargıtay’ın aynı davada Bir önceki kararını yok sayıp yeni kararlar vermesi dosyayı görmezden gelmesi belirli bir grup, zümre ya da kesim için cezasızlık politikasından başka bir şey değildir” diye belirtti.

 

ÖZGÜR BASIN

 

Bu yılki “Emek Ödülü”’nün Kürtçe yayın yapan Xwebun gazetesine verildiğini ifade eden Şimşek, şunları söyledi: “Bunun birinci nedeni bütün baskılara ve engellemelere rağmen bu ülkede hala Kürtçe yayın yapabilme mücadelesini sürdürmesi. İkincisi ise özgür basına yönelik baskı ve tutuklamalar. Farklı düşünenlerin iktidara muhalif kesimlerin basit nedenlerle gözaltına alınması özgür basına yönelik baskı politikalarına dikkati çekmek için bu yılki Emek Ödülü’nü özgür basını temsil eden ve Kürtçeye büyük katkısı bulunan Xwebûn Gazetesi’ne vermeyi uygun gördük.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version