Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sayıştay’ın kayyım raporu: Borçlanma limiti 12 kat aşıldı


MÊRDÎN – Sayıştay, kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MARSU’nun borçlanma limitini 11.80 kat aşarak, 1 milyar 422 milyon 581 bin TL’ye çıktığını belirtti. Nusaybin Belediyesi’nde ise milyonluk usulsüzlük tespit edildi.  

 

Sayıştay Başkanlığı 2021 yılına ait denetim raporlarını yayınladı. Halkların Demokratik Partisi’nde (HDP) iken kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi, büyükşehire bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MARSU) ile kayyım yönetimindeki Nusaybin Belediyesi’ne dair hazırlanan raporlar da yayınlanandı.  

 

BÜYÜKŞEHİR: KAYITLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR  

 

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne dair raporun “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde 6 ayrı muhasebe hatası sıralandı. Raporda, belediyenin Arazi ve Arsalar hesabında 19 milyon 825 bin 25 TL, Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri hesabında 604 milyon 365 bin 8 TL ve Binalar hesabında 102 milyon 788 bin 730 TL tutarındaki kayıtları için, “Taşınmazlar hakkında gerçek durumu yansıtmadığı” belirtildi. Raporda, ayrıca İller Bankası kayıtlarında görülen ancak belediyenin kayıtlarında görülmeyen 2007-2014 yılları arasında kesilen sermaye paylarının muhasebe kayıtlarında olmadığı belirtilerek, “Mali Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı bilançoda 28 milyon 443 bin 326 TL eksik görünmektedir” denildi.

 

MARSU: BORÇ LİMİTİ 11 KAT AŞILDI   

 

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MARSU’ya dair hazırlanan raporda, “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde 8 başlık altında sıralandı. Diğer bulgular ise 14 başlık altında sıralandı. MARSU’ya dair raporda, borçlanma stok tutarının yasal limitin üzerinde olduğu ve işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığı kaydedildi.   

 

Raporda, MARSU’nun borçlanma limitinin 152 milyon 323 bin 516 TL olduğu ancak mevcut borcun 1 milyar 442 milyon 581 bin 716, 86 TL’ye ulaştığına dikkat çekildi.

Raporda, MARSU’nun borç stokunu 11.80 kat aşıldığına işaret edilerek, şu uyarıya yer verildi: “Borçlanmanın yasal sınırının yaklaşık 12 kat üzerine olması ve her geçen yıl daha da artması ileride idarenin asli görevlerini yerine getirmeme riskini ortaya çıkarmaktadır. Bu itibarla; idare borç stok durumunu belirleyerek bu tutarın en son kesinleşen bütçe gelirinin yeniden değerleme oranında artırılmış miktarını geçirmemesi ve borç stok durumu yasal sınırın altına düşürülmeden yeni borçlanmaya gidilmemesi gerekir” denildi. 

 

MARSU, 31 Mart 2019 seçimlerine kadar kayyım yönetimi tarafından 620 milyon TL borçlandırılmıştı. Son rapor ile birlikte MARSU’nun borcunun 3 yıl içerisinde 822 milyon TL’nin daha arttırıldığını ortaya koydu.  

 

İŞÇİLERİN YILLIK İZİNLERİ KULLANDIRILMADI 

 

Raporda, MARSU’nun personeline hakkı olan yıllık izinleri kullandırmadığı tespiti yapıldı. Raporda, ilgili konuya dair şunlar belirtildi: “MARSU’da görev alan kadrolu 98 işçiden 26’sının 100 ile 200 gün arasında, 24’ünün 200 ile 300 gün arasında, 19’unun 300 ile 400 gün arasında ve 13’ünün de 400 günden fazla kullanmadığı izinlerinin olduğu tespit edilmiştir. MARSU’da çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerinin, mevzuata uygunluk ve idareye ek mali külfet getirmemesi amacıyla biriktirilmeden, zamanında ve düzenli olarak kullandırılması sağlanmalıdır” denildi.

 

NISÊBÎN’DE MİLYONLUK USULSÜZLÜK 

 

Sayıştay’ın Nusaybin Belediyesi’ne dair raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Rapora göre, kayyım yönetimindeki belediye, araç kiralama hizmeti alımlarının doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirerek, usulsüz işlem yaptığı ve işçilerin yıllık ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmadığı kaydedildi.  

 

Raporda, belediyenin 2021 yılı içerisinde 7 ayrı firmadan açık ihale yapılmaksızın, doğrudan temin yoluyla aylık faturalandırılmak üzere toplam 31 araç kiraladığı ve bunlar için toplam 1 milyon 688 bin 650 TL ödendiği tespitine yer verildi. Belediyenin araçları “Doğrudan Temin” usulüyle kiralamasının kanuna aykırı olduğu belirtilen raporda, belediyenin söz konusu duruma “Kovid-19” ve “Güvenlik” gerekçesini sunduğu aktarıldı. Raporda, belediyenin öne sürdüğü gerekçeler “tatmin edici” bulunmayarak, şu değerlendirmeye yer verildi: “Araç kiralama işlemlerinin pandemi sürecinden etkilenmesinin kiralama işinin doğası gereği mümkün olmayacağı mütalaa edilmektedir. Ayrıca kiralanan araçlar güvenlik tedbirleri ile ilgili olmayan yukarıda sayılan türden araçlardır. Sonuç olarak; 2021 yılı içerisinde araç kiralama hizmetleri için harcanan 1.688.650,00 TL’nin açık ihale yapmaksızın doğrudan temin yöntemiyle her ay düzenli olarak kiralanan araçlara ödenmesinin kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasına engel olacağı mütalaa edilmektedir.”

 

MA / Ahmet Kanbal 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version