Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Politik öznelere düşen görev üçüncü cepheyi inşa etmek’


AMED – AKP’nin, 2023 yılına “ölüm ya da kalım yılı” olarak hazırlandığını belirten ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, “Politik öznelere düşen görev ezilenlerin üçüncü cephesini inşa etmek ve onların öncülüğünde başka bir yüzyılı yaratmak” dedi. 

 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Amed İl Örgütü, Eğitim-Sen 1 Nolu Şube’de “Burjuva Cumhuriyeti’nin krizi, Ekim devriminden Rojhilat’a devrimin güncelliği” konulu panel düzenledi. Panele, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKAD), 78 liler Federasyonu, Kurdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

Moderatörlüğünü Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Satiye Ok’un yaptığı panelde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş konuşmacı olarak yer aldı. 

 

‘KADINLARIN YÜZYILI ‘

 

Panelin açılışını yapan Ok, ülkedeki siyasi politika ve HDP’nin izlediği üçüncü yola değinerek, “Ekim Devrimi hala geçerli. Çünkü batıdaki devrimde kadınların büyük bir yeri vardır. 21. yüzyıl, mazlumların ve kadınların başkaldırı yüzyılıdır. Doğudaki ayaklanma bu günlük devrimi öngörüyor” dedi. 

 

Ardından konuşan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyigit, “jin, jiyan, azadî” sloganına dikkat çekerek, İran ve Rojhilat’taki kadın ayaklanmasını selamladı. Yetkililerin Kürt kimliğini ülkenin her yerinde hissedar olarak tanımladığını belirten Koçyiğit, “Mesele milli olunca Kürt kimliği bölücü bir hal alıyor ve önümüze çıkıyor. Biz, işçiler için ne kadar faaliyet yaparsak yapalım, Kürt kimliğimizi gündeme getiriyorlar ve bizi bölücü gösteriyorlar. Bu yüzden, şimdiye kadar sol bölünmüştü. Halkların Demokratik Kongresi’nden (HDK) sonra bunu yendik ve bir birlik kurduk” diye belirtti. 

 

‘ÜÇÜNCÜ CEPHE İNŞA EDİLMELİ’

 

Sözlerine Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde katledilen Nagihan Akarsel ve Tahran’da “ahlak polisi” tarafından katledilen Jîna Emînî’yi anarak başlayan ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ise, şöyle dedi: “Bugün aslında sol, sosyalist hareketler, Kürt özgürlük hareketi ve bunun özneleri olarak üzerinde durmamız gereken nokta devrimin kendisidir. Türkiye -Kurdistan toprakları üzerine inşa edilen Cumhuriyet onun tekçi üniter yapısı, Kürt özgürlük hareketini ve devamla kadın özgürlük mücadelesini sürekli sıkıştırdı. Bu yapı kendi krizini hiçbir zaman aşamadı ve aşabilecek bir yönetim sistemi de oluşturamadı. Sermayeyle kendini kanıtlamış Türk burjuvazisi bunu bir zorunluluk olarak da yıllarca sürdürdü. AKP, 2023’e ‘ölüm ya da kalım yılı’ olarak hazırlanıyor. Politik öznelere düşen görev ezilenlerin üçüncü cephesini inşa etmek ve onların öncülüğünde başka bir yüzyılı yaratmaktır.“ 

 

Panel, soru cevap şeklinde sona erdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version